13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeNatuurBeusebos onthult: Cromme Wijzent (video)

Beusebos onthult: Cromme Wijzent (video)

Purmerend – Stichting Vrienden van het Beusebos onthullen het navolgende: 

Historisch veenriviertje ontdekt bij Beusebos

Langs het Beusebos loopt het verloren gewaande, historische veenriviertje met de naam ‘De Cromme Wijsent’, aldus Eric Kooijman, voorzitter van stichting Vrienden van het Beusebos. ‘Deze vaarweg stroomde al in 1560 door het oorspronkelijke landschap en het overgebleven deel ervan stroomt langs het Beusebos’.

In 2015 wekte berichtgeving door de Archeologische Werkgroep Purmerend over archeologische vondsten de belangstelling van Kooijman. ‘Het krantenbericht repte tevens over een verdwenen verbindingswater ‘De Cromme Wijsent’ tussen de Wormer en Purmerend, De Where, vertelt Kooijman. ‘Dit verbindingswater blijkt voor te komen op kaarten vanaf 1560, maar is door het vele kanaliseren, de gronduitbreidingen voor bouwwerkzaamheden en het dumpen van afval in de 20ste eeuw grotendeels verdwenen’.

‘Ik ben gek op historische kaarten en door deze te vergelijken met de huidige situatie, zag ik dat een gedeelte van De Cromme Wijsent nog bestaat! Dit stuk loopt van de net geplaatste reclamemast tot de Wormer ringdijk. En vormt hiermee een natuurlijke begrenzing van het Beusebos’, aldus Kooijman. Vervolgens zocht een enthousiaste Kooijman contact met de Archeologische Werkgroep Purmerend en Vereniging Historisch Purmerend.

Kees van Haver van de Archeologische Werkgroep Purmerend: ‘We hebben inderdaad restanten van De Cromme Wijsent gevonden in het deel tussen de sluis en de Wolgalaan. Het overige tracé van De Cromme Wijsent vertoont grote gelijkenis met de nog aanwezige waterlopen tot aan de Wijde Wormer.’

Ook bestuurslid Jan Dekkers van Vereniging Historisch Purmerend bevestigt: ‘De Cromme Wijsent was in de zestiende eeuw een vaarweg van Purmerend naar de Wijde Wormer. Na de droogmaking van de Wijde Wormer was de Cromme Wijsent een gewone tochtsloot. Gezien de ligging is het goed mogelijk dat de sloot langs de Oude Provincialeweg de restanten zijn van de Cromme Wijsent.’

Voor de Stichting Vrienden van het Beusebos is de ontdekking van de eeuwenoude Cromme Wijsent een extra reden om te strijden voor het behoud van het Beusebos. Kooijman: ‘Op donderdag 10 maart 2016 is de laatste kans om bij de commissie SOB van de gemeente Purmerend in te spreken voor behoud van het Beusebos. We roepen mensen op die avond in te spreken en aanwezig te zijn.’ Meer informatie: [email protected].Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.