* Edam-VolendamBeemsterRegionaal

Tien nominaties voor Duurzaam erfgoedprijs 2016

De provincie Noord-Holland organiseert op donderdag 25 februari een symposium over het verduurzamen van erfgoed.

Tijdens het symposium delen eigenaren en organisaties voorbeelden van technieken en toepassingen die helpen om gebouwen meer duurzaam te maken. Gedeputeerde Jack van der Hoek maakt tijdens de bijeenkomst de winnaar van de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 bekend.

Monumentale gebouwen zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor de stookkosten ’s winters flink kunnen oplopen en het comfort te wensen overlaat. De provincie wil behoud en ontwikkeling van specifiek erfgoed van provinciaal belang, zoals industrieel, militair en religieus erfgoed, stimuleren en investeert daarom in de restauratie en herbestemming van monumenten. Het verduurzamen van monumenten is een belangrijk middel om de exploitatie van erfgoed rond te krijgen.

Prijs
Tijdens het symposium dat op 25 februari in de Hermitage plaatsvindt wordt de winnaar van de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 bekend gemaakt. Tien monumenten die bezig zijn met verduurzaming komen in aanmerking voor deze aanmoedigingsprijs. De kandidaten zijn het Seinwezen in Haarlem, Fort Beemster, De Hallen in Amsterdam, De doopsgezinde kerk in Haarlem, De Hermitage in combinatie met de Hortus Botanicus in Amsterdam, De Philharmonie in Haarlem, de molen van de Zuidpolder in Edam, De Westergasfabriek in Amsterdam, en twee stolpboerderijen in Heerhugowaard en Anna Paulowna.

Ondersteunen van innovaties
Op dit moment werkt de provincie aan haar nieuwe cultuurbeleid en de verduurzaming van monumenten krijgt daarin een belangrijke plaats. Samen met de sector wil Noord-Holland innovaties ondersteunen welke kunnen bijdragen aan generieke oplossingen binnen de erfgoedsector.
Met de kennispartners (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Nationaal Restauratiefonds (NRF), en Mooi Noord-Holland) wordt gekeken op welke manieren eigenaren van monumenten betrouwbare en onafhankelijke informatie kunnen krijgen over bepaalde maatregelen. Daarvoor worden samenwerkingen gezocht met de partijen die actief bezig zijn in de verduurzaming én verstand hebben van monumenten. Ook wordt de wet- en regelgeving onder de loep genomen.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.