* Edam-VolendamGemeente

Beleid laadinfrastructuur elektrische voertuigen

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren veel gedaan om elektrisch rijden aan te moedigen. De ambitie is om in 2020 200.000 elektrische en plug-in hybride auto’s op de weg te hebben. Het doel voor 2025 is zelfs 1 miljoen stuks.

Om de volgende redenen is het belangrijk om in te zetten op elektrisch vervoer:

betere luchtkwaliteit vooral in stedelijke gebieden;
minder geluidsoverlast;
minder CO2-uitstoot;
minder gebruik en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Toenemende vraag naar oplaadpunten

De verwachte toename van het aantal elektrische auto’s betekent dat er meer vraag zal ontstaan naar oplaadpunten. Van gebruikers van elektrische voertuigen mag worden verwacht dat zij hun voertuigen zoveel mogelijk op eigen terrein (thuis en/of op het werk) opladen. Veel mensen hebben thuis echter geen eigen oprit en/of garage. Zij zijn dus aangewezen op een oplaadmogelijkheid in de openbare ruimte. Dit geldt ook voor mensen die hun elektrische auto niet alleen voor het woon-werkverkeer, maar voor allerlei andere doeleinden gebruiken.

Wij willen aanvragers die afhankelijk zijn van een parkeerplek in de openbare ruimte faciliteren. De realisering van de oplaadinfrastructuur wordt aan de marktpartijen overgelaten. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met de gemeente.

Omdat we de hoeveelheid aanvragen zien toenemen en we zorgvuldig om willen gaan met de openbare ruimte, hebben wij besloten om kaders te stellen voor elektrisch vervoer. In de beleidsregels “laadinfrastructuur elektrische voertuigen in de openbare ruimte” worden deze kaders beschreven. Deze beleidsregels bieden houvast bij het beoordelen van aanvragen en zijn hieronder te downloaden.

Verder willen wij u nu reeds attent maken op de Duurzaamheidsmarkt, die ook dit jaar weer georganiseerd wordt. U kunt zaterdag 9 april a.s. in uw agenda noteren. Plaats van handeling is pop- en cultuurhuis PX. Via de lokale media en onze website volgt hierover nog nadere informatie.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.