Regionaal

100.000 euro voor onderzoeken herbestemming monumenten in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland stelt voor 2016 100.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming van monumenten.

Met de provinciale bijdrage kunnen monumenteigenaren bepalen of herbestemming kansrijk is.
Gedeputeerde Jack van der Hoek: “De regeling stimuleert eigenaren om in een vroeg stadium een breed scala aan mogelijkheden en de haalbaarheid voor een nieuwe bestemming te onderzoeken. De regeling is uitgebreid ten opzichte van 2015. Het is nu ook mogelijk om duurzaamheidsmaatregelen te betrekken. Het verduurzamen van monumenten is een belangrijk middel om de exploitatie van erfgoed rond te krijgen.”

52 onderzoeken uitgevoerd

De afgelopen vier jaar heeft de provincie subsidie verleend voor het uitvoeren van 52 haalbaarheidsonderzoeken. Voor 40 rijksmonumenten, 1 provinciaal monument, 6 gemeentelijke monumenten en 5 gebouwen zonder monumentenstatus is een onderzoek uitgevoerd. Gebleken is dat herbestemming in vele gevallen kansrijk is. De onderzoeken hebben al tot uitvoering van herbestemming geleid bij onder andere De Nederlandse Bank te Alkmaar, Huize de Dieu in Alkmaar, fort Westoever in Den Helder en Villa en Tweelinghuis Leyduin in Vogelenzang.

Leren van uitkomsten

De provincie verzoekt de subsidieontvanger het onderzoek beschikbaar te stellen waardoor de provincie zicht krijgt op de mogelijkheden tot herbestemming van betreffende monumenten en daarmee de mogelijkheden tot behoud van deze monumenten. De provincie blijft de aanvragers ook op langere termijn monitoren en volgen.

Subsidie aanvragen

Eigenaren van monumenten of belanghebbende met toestemming van de eigenaar kunnen subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 10.000,-. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 november 2016 en worden behandeld volgens het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. In totaal is € 100.000 beschikbaar.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling en de voorwaarden staat binnenkort op deze website (Uitvoeringsregeling subsidie onderzoeken herbestemming monumenten Noord-Holland 2016). De provincie Noord-Holland stimuleert herbestemming ook via het Programma Herbestemming NH.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.