Speech burgemeester n.a.v. aanslagen Brussel

Purmerend – Donderdagavond 24 maart heeft burgemeester Dhr. Bijl aan het begin van de raadsvergadering stil gestaan bij de gebeurtenissen in Brussel. Hieronder de volledige tekst.

IMG_1922“Ik wil stilstaan bij de afschuwelijke gebeurtenissen in Brussel. Na Madrid, Londen, Parijs en Istanbul staat Brussel nu in een macaber lijstje. Om te beginnen spreek ik mijn medeleven uit met de slachtoffers en hun familieleden. Vreselijk om op zo’n gewone dag met dergelijke terreur te worden geconfronteerd. Eens te meer blijkt het belang van het zoeken naar de oorzaken van deze terreur. Aan de internationale context kunnen wij weinig doen maar wij hebben wel de taak om in onze stad er alles aan te doen dat er geen voedingsbodem voor dit gedrag ontstaat, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd kunnen wij deze aanval op onze samenleving en onze democratische waarden niet accepteren. Onze open samenleving is in zekere zin kwetsbaar, maar heeft ook zoveel intrinsieke kracht. In de greep komen van angst en een stap maken naar een gesloten samenleving is niet het antwoord. Wij kunnen ons niet veroorloven om naïef te zijn maar dat betekent niet dat wij onze waarden, vrijheden en rechten terzijde moeten schuiven. Vandaag hebben wij ons aan het vlaggenprotocol gehouden door de vlaggen van Nederland, de provincie Noord-Holland en de gemeente Purmerend half stok te hangen. Een symbolisch maar veelbetekenend gebaar dat in geheel ons land aan de orde was. Bij het overdenken van hetgeen gebeurt is heb ik mij de vraag gesteld of het passend zou zijn om een minuut stilte in acht te nemen. Er gebeuren immers zoveel vreselijke dingen in de wereld dat wij niet overal als raad bij stil kunnen staan. Toch stel ik voor om nu wel een minuut stilte in acht te nemen omdat Brussel in feite de hoofdstad van Europa is en en symbool voor onze westerse democratie.

Ik verzoek u even te gaan staan en een minuut stilte in acht te nemen.”

Foto’s: Haico Kats

IMG_1922

IMG_1923

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Met een overzicht van de belangrijkste artikelen
En exclusieve kortingsacties van winkeliers.
En veel meer. Laat u verrassen. De eerste nieuwsbrief zult u eind oktober ontvangen.

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*