PolitiekPurmerend

Speech burgemeester n.a.v. aanslagen Brussel

Purmerend – Donderdagavond 24 maart heeft burgemeester Dhr. Bijl aan het begin van de raadsvergadering stil gestaan bij de gebeurtenissen in Brussel. Hieronder de volledige tekst.

IMG_1922“Ik wil stilstaan bij de afschuwelijke gebeurtenissen in Brussel. Na Madrid, Londen, Parijs en Istanbul staat Brussel nu in een macaber lijstje. Om te beginnen spreek ik mijn medeleven uit met de slachtoffers en hun familieleden. Vreselijk om op zo’n gewone dag met dergelijke terreur te worden geconfronteerd. Eens te meer blijkt het belang van het zoeken naar de oorzaken van deze terreur. Aan de internationale context kunnen wij weinig doen maar wij hebben wel de taak om in onze stad er alles aan te doen dat er geen voedingsbodem voor dit gedrag ontstaat, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd kunnen wij deze aanval op onze samenleving en onze democratische waarden niet accepteren. Onze open samenleving is in zekere zin kwetsbaar, maar heeft ook zoveel intrinsieke kracht. In de greep komen van angst en een stap maken naar een gesloten samenleving is niet het antwoord. Wij kunnen ons niet veroorloven om naïef te zijn maar dat betekent niet dat wij onze waarden, vrijheden en rechten terzijde moeten schuiven. Vandaag hebben wij ons aan het vlaggenprotocol gehouden door de vlaggen van Nederland, de provincie Noord-Holland en de gemeente Purmerend half stok te hangen. Een symbolisch maar veelbetekenend gebaar dat in geheel ons land aan de orde was. Bij het overdenken van hetgeen gebeurt is heb ik mij de vraag gesteld of het passend zou zijn om een minuut stilte in acht te nemen. Er gebeuren immers zoveel vreselijke dingen in de wereld dat wij niet overal als raad bij stil kunnen staan. Toch stel ik voor om nu wel een minuut stilte in acht te nemen omdat Brussel in feite de hoofdstad van Europa is en en symbool voor onze westerse democratie.

Ik verzoek u even te gaan staan en een minuut stilte in acht te nemen.”

Foto’s: Haico Kats

IMG_1922

IMG_1923

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.