Purmerend

9 maanden cel voor oud-examinator voor oplichting met rijbewijzen

Purmerend / Den Haag – De rechtbank Den Haag veroordeelt een oud-examinator uit Purmerend van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) tot een celstraf van 9 maanden, omdat hij tussen mei 2011 en oktober 2014 van een groot aantal examenkandidaten via hun malafide rijschoolhouders geld heeft aangenomen en deze kandidaten heeft laten slagen voor hun rijexamen.

Oplichting en omkoping
De man heeft op diverse locaties in de Randstad gefraudeerd met rijexamens. Terwijl hij het tegenover het CBR liet voorkomen alsof er volgens de regels examen werd afgenomen, had hij in werkelijkheid tegen betaling afspraken gemaakt met malafide rijinstructeurs en rijschoolhouders over de data en tijden en locaties waar hij examens zou afnemen. Gemiddeld ontving hij € 500 per gefraudeerd examen, terwijl de kandidaten daarvoor bedragen tot € 3000 neertelden.

De rechtbank ziet geen aanleiding om aan de man een verbod tot het werken als rijexaminator op te leggen, zoals door de officier van justitie was gevorderd: hij is door het CBR ontslagen en wordt over enkele maanden 65 jaar oud, zodat er geen noemenswaardige kans op herhaling is. Wel moet de man de kosten van een door het CBR in de arm genomen particulier recherchebureau betalen.

De rechtbank wijst vandaag ook vonnis tegen drie van de malafide rijschoolhouders; zij worden veroordeeld tot taakstraffen. Aan hen wordt wel een verbod opgelegd om gedurende vijf jaar als rijschoolhouder te werken.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.