21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomeGemeenteWijziging honden uitlaat route Purmer-Zuid

Wijziging honden uitlaat route Purmer-Zuid

Purmerend – de gemeente Purmerend heeft onderstaande bewonersbrief verzonden aan hondenbezitters in Purmer-Zuid:

Onderwerp: wijziging uitlaatroutes, losloop- en ‘verboden voor honden’ gebieden Purmer-Zuid

Beste hondenbezitter,

In september 2015 bent u geïnformeerd over het wijzigen van de uitlaatroutes, losloop- en ‘verboden voor honden’ gebieden in Purmer-Zuid. Deze wijzigingen zijn inmiddels formeel vastgesteld en gaan in per 1 mei 2016. Met deze brief leg ik uit waarom de uitlaatroutes, losloop- en ‘verboden voor honden’ gebieden zijn gewijzigd en wat dit voor u betekent.

Waarom gewijzigd?

In 2012 heeft de gemeente het hondenbeleid geëvalueerd. Daarin is ook de mening gevraagd van de wijkkerngroepen. De wijkkerngroep Purmer-Zuid gaf een aantal adviezen  ter verbetering van het hondenbeleid in Purmer-Zuid, zoals het beter op elkaar aan laten sluiten van uitlaatroutes. Maar ook het creëren van ontmoetingsplekken voor honden en hondenbezitters.

Om dit te realiseren heeft de wijkkerngroep actie ondernomen om het hondenbeleid in Purmer-Zuid te verbeteren. Door onder meer oproepen in de wijkkrant zijn bewoners van Purmer-Zuid gevraagd mee te denken over het nieuwe beleid. Hierop heeft de wijkkerngroep veel reacties gehad en zijn er drie jaar lang klachten, meningen, ideeën en suggesties – van zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters – verzameld. Hierin is de wijkkerngroep ondersteund door de gemeente.

Al deze informatie leidde tot het voorstel dat tijdens een bewonersavond op 26 mei 2015 door de wijkkerngroep is gepresenteerd en waarover u in september 2015 schriftelijk door de gemeente op de hoogte bent gebracht. Het voorstel van de wijkkerngroep is door de gemeente overgenomen.  De reacties die na 26 mei zijn binnengekomen, zijn  in behandeling genomen en verwerkt.

Zowel de wijkkerngroep als de gemeente is van mening dat hiermee een indeling van uitlaatroutes, losloop- en ‘ verboden voor honden’ gebieden in Purmer-Zuid is ontwikkeld waar het merendeel van de wijkbewoners, zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters, zich in kunnen vinden.

Wat betekent dit voor u als hondenbezitter?

De regels veranderen niet. Dit betekent dat er in heel Purmer-Zuid een aanlijn- en opruimplicht geldt, behalve in beplantingen en op plekken die zijn aangewezen als uitlaatroute, losloop- of ‘verboden voor honden’ gebied:

  • Uitlaatroute: voor uitlaatroutes geldt een aanlijnplicht maar geen opruimplicht. De gemeente maakt uitlaatroutes periodiek schoon;
  • Losloopgebied: voor losloopgebieden geldt geen aanlijn- en opruimplicht. Dit betekent dat honden hier los mogen lopen. De losloopgebieden worden incidenteel door de gemeente schoongemaakt;
  • Verboden voor honden: op een aantal plekken zijn honden niet toegestaan, zoals op vissteigers en speelplaatsen. Hierdoor houden we de wijk leefbaar voor alle bewoners.

Hoewel de regels niet veranderen, verandert de indeling wel. Bijvoorbeeld: op sommige plekken zijn uitlaatroutes opgeheven, op andere plekken zijn uitlaatroutes gecreëerd.

De specifieke indeling van uitlaatroutes, losloop- en ‘verboden voor honden’ gebieden vindt u op bijgevoegde plattegrond. Deze plattegrond is ook  raadpleegbaar opwww.purmerend.nl/kaarten/hondenbeleid waar u ook verder kunt inzoomen op de kaart. Heeft u geen beschikking over internet dan ligt de kaart ook ter inzage in het stadhuis.

Hondenontmoetingsplek (HOP)

In park de Driegang komt een hondenontmoetingsplek (HOP). Dit is een plek waar honden kunnen ravotten en waar hondenbezitters elkaar kunnen ontmoeten. Rondom de HOP plaatst de gemeente een omheining. Ook plaatst de gemeente enkele hondenpoepbakken zodat u de gemeente kunt helpen met het schoonhouden van de HOP. Tevens bestaat de mogelijkheid om hondenspeeltoestellen te plaatsen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de wijkkerngroep Purmer-Zuid ([email protected]).

Aanpassingen in de buitenruimte

De komende weken is de gemeente bezig met diverse aanpassingen in de buitenruimte. De palen, die aangeven welke regels er gelden, worden herplaatst, de HOP wordt voorzien van een omheining en hondenpoepbakken en het groen worden, waar nodig, aangepast. Het streven is om alle aanpassingen gereed te hebben voor 1 augustus 2016. Ook zult u de medewerkers van handhaving iets vaker in de wijk zien. Zij zien toe op het naleven van de gewijzigde indeling.

Meer informatie?

Informatie over de gewijzigde indeling, waaronder de plattegrond, vindt u op de website van de gemeente Purmerend.

Hier vindt u ook antwoorden op veel gestelde vragen over het Purmerendse hondenbeleid.

Specifieke vragen kunt u ook stellen per e-mail ([email protected]) of telefonisch door te bellen met het klantcontactcentrum (KCC) op (0299) 452452 en te vragen naar Willem van Kranenburg. Uiteraard kunt u uw vragen ook op straat stellen aan de medewerkers van handhaving, aan de wijkmanager of de wijkkerngroep Purmer-Zuid.

Ik ben van mening dat deze aanpak, een samenwerking tussen de wijkkerngroep, bewoners en de gemeente, leidt tot meer begripsvorming over het hondenbeleid in Purmer-Zuid, zowel onder hondenbezitters als niet-hondenbezitters. Op deze manier willen wij samen de buurt leefbaar maken en houden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.