24.7 C
Purmerend
zaterdag 10 juni 2023
HomeRegionaalNoord-Holland wil meer invloed in Europa

Noord-Holland wil meer invloed in Europa

De provincie Noord-Holland wil samen met de andere Randstadprovincies de komende jaren meer invloed uitoefenen op Europees beleid dat belangrijk is voor de Randstad.

In de Europese Unie is de Randstad met ruim 7 miljoen inwoners één van de belangrijkste economische regio’s. De vier Randstadprovincies willen die positie innovatief en duurzaam uitbouwen. Hiervoor is een Europa strategie Randstad 2016-2019 opgesteld. Hierin staan vijf thema’s, waarop de provincies gaan inzetten. De Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, werken in Brussel samen in het Huis van de Nederlandse Provincies.

De Slimme Randstad

In dit thema ligt de focus op energiebesparing en duurzame opwekking van energie, duurzame mobiliteit en glastuinbouw. Voorbeelden zijn warmtenetten in Amsterdam en Zaanstad, SolaRoad, het Participatiefonds Economie Noord-Holland en biomassateelt op zee. Bij een aantal ontwikkelingen loopt de provincie voorop en zij kan deze helpen verder te brengen door Europese subsidies in te zetten en te helpen ontwikkelen voor de markt op Europees niveau.

Regionale economie en bereikbaarheid

De Randstadprovincies willen de zogenoemde Europese fondsen (EFRO en EFSI) maximaal toegankelijk maken voor de financiering van de uitvoering van het regionaal (economisch) beleid in de Randstad. Ook moet de concurrentiekracht van de Randstad worden versterkt door verbetering van de bereikbaarheid en het wegnemen van knelpunten in mobiliteit en infrastructuur.
Bij de Urban Agenda willen de Randstadprovincies ervoor zorgen dat voorstellen goed aansluiten op polycentrische stedelijke regio’s zoals de Randstad en niet een exclusieve focus op steden.

Circulaire economie en ‘biobased’ economie en Energie

De Randstad wil een duurzame, concurrerende en leefbare Europese topregio zijn en zet daarom in op het versnellen van de transitie van een fossiele economie naar een bio-economie en uiteindelijk een grondstoffenefficiënte circulaire economie. Daarvoor zullen onder meer fondsen worden aangeboord voor toegepast onderzoek, innovatie en markttoepassingen. De komende jaren wordt ook ingezet op lobby voor de transitie van  centrale naar decentrale energieopwekking.

Agrofood

De Randstad heeft de grootste concentratie van tuinbouwbedrijvigheid in Nederland en Europa, georganiseerd in Greenports. Zo’n 60% van alle uitgangsmaterialen voor de wereldvoedselproductie, zoals zaadveredeling, komen uit de Randstad. De Randstadprovincies willen de netwerken van Greenports en de samenwerking met Europese clusters in andere landen versterken. De Randstad wil bijdragen aan de ontwikkeling van Europees beleid en regelgeving, die plantenveredelaars en telers ondersteunt.

Milieu en Natuur en Water

Op het gebied van milieu en natuur wordt geen nieuwe wetgeving verwacht, maar wel aanpassing van bestaande wetgeving. De ontwikkelingen op het gebied van luchtkwaliteit, natuur, geluid en water worden zo nodig beïnvloed. Te denken valt aan het reguleren van milieu-inspecties, herziening van de richtlijn voor nationale emissieplafonds, meer betrouwbare testen voor emissies van personen- en bedrijfsauto’s, en de aanpassing van de biodiversiteitsstrategie. De Randstadprovincies zullen samen met Rijkswaterstaat, de waterschappen en gemeenten inzetten op verruiming van de uitvoeringstermijn van de Kader Richtlijn Water (KRW), omdat de bijzonder bodemsituatie in het westen van Nederland meer tijd vergt voor de invoering van deze richtlijn.

De Europa strategie Randstad 2016-2019 zal definitief worden vastgesteld door Provinciale Staten.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,327FansLike
2,236VolgersVolg
1,594VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
24.7 ° C
27.9 °
23.3 °
62 %
1.8kmh
12 %
za
25 °
zo
26 °
ma
25 °
di
24 °
wo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.