* GeschiedenisPurmerend

Herontdekking ruïne Molen de Kibbelaar

Purmerend – Aan de zuidwestelijke rand van Purmerend nabij het zuidelijke deel van het Beusebos heeft onze verslaggever en fotograaf de oude ruïnes en fundering van de vroegere watermolen De Kibbelaar herontdekt.

27139730956_c2882da0ba_oRob Klaucke: “Geschiedenis fascineert mij al een tijd. Het was even zoeken maar door aanwijzingen van de molenaar van De Neckermolen Leo Witteman en door het bestuderen van oude kaarten ben ik er toch gekomen. Wanneer de molen exact is gebouwd is onbekend maar in ieder geval voor 1832. Het is eigenlijk onbegonnen werk om daar te komen. Je moet een heel stuk door modderachtige grond. Het staat vol brandnetels en er ligt heel veel dood hout. Ik ga deze bevindingen delen met de archeologische groep Purmerend en de vereniging Historisch Purmerend. Ook zie je duidelijk de sporen van een vroegere waterput. Dit zie je doordat het riet in een typische ronding staat. Mijn handen tintelen van de brandnetels maar het was het waard om dit even te aanschouwen.”

De Kibbelaar was de meest noordelijke van de twee watermolens van de Polder Purmerland. De andere watermolen was De Jonge Blom, in de volksmond de molen van Muis. Hij stond in de polder Purmerland, aan de oostkant van de Wijde Wormer ringvaart, in de hoek van de ringvaart en de Wijzend. Hij sloeg uit op de ringsloot. De Kibbelaar werd gesloopt in 1926. Het laatste molenaarsgezin was dat van Jan en Kaatje van de Broek.

De molen bemaalde de Polder Purmerland, die door aanleg van het Noordhollands Kanaal in 1822 van de rest van de polder Waterland was gescheiden. Purmerland had een geheel eigen bemaling.

Foto’s: Rob Klaucke. Ansichtkaart: Waterlands Museum.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.