22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Eline!

De wekelijkse column van Eline!

Vanaf nu elke week op vrijdag om 16:30 uur een column van Eline.

Het voordeel van de politieke Purmerendse debacles

“Elk nadeel heb z’n voordeel”. Deze gevleugelde Cruijffiaanse uitspraak lijkt de laatste jaren steeds meer van toepassing op de Purmerendse politiek.

Debacles kennen wij genoeg in deze gemeente. Zowel qua proces als qua resultaat zijn de wegen van onze plaatselijke bestuurders soms ondoorgrondelijk.

Zo werden er als bezuinigingsmaatregel vuilnisbakken verwijderd. En niet een paar, nee in maart 2015 kondigde de gemeente aan dat 43% van de bakken het veld moest ruimen. Mocht je als burger heel erg gehecht zijn aan een bak die op de eliniminatielijst stond, dan was er een simpele oplossing: je adopteert de bak.

Het was een omstreden maar zeer creatieve oplossing van onze bestuurders. Uiteraard met een mooi resultaat: een geraamde jaarlijkse besparing van om en nabij de 150.000 euro. In de pocket zou je zeggen. En qua vermeerdering van het zwerfafval: wel nee, meetbaar is dat niet toegenomen. Gelukkig dat vlak daarvoor onze Purmerendse Zwerfinator regionaal bekend werd en zorgde voor een actieve groep zwerfafval-ruimers en een verhoogd bewustzijn. En zo hoort het ook. Een beter milieu begint bij jezelf, Nederland is een participatiemaatschappij, een stukje eigen verantwoordelijkheid mag best bij de burgers zelf liggen. Zo bleek de onmaakbare samenleving van onze langst zittende wethouder toch wat maakbaarder dan hij dacht. Eind goed, al goed.

Althans: tot ons alwetende bestuur besloot de vuilnisbakken in het centrum te vervangen door prijswinnende-design-bubbles. Wederom een kostenbesparing, zo zegt men. Groter, dus minder legingen. Wel met een nieuw geavanceerd leeg-zuig-systeem. En wat kost dat zuigsysteem? Wat kosten die bubbles? En hoeveel minder wordt er geleegd, omdat ook het aantal bakken sterk verminderd is, de bubbles zijn immers groter? Dat vraagt om een verzoekje in het kader van de wet openbaarheid van bestuur.

Dit is een voorbeeld van een “goed verkocht drie-staps-debacle”. Ophef door een bezuinigingsmaatregel, met een prachtig resultaat. De binnenstad heeft nieuwe bubbles. De verantwoordelijk wethouder een stempeltje achter zijn naam.

Maar gelukkig wist u dit natuurlijk al. Zoals u ook de volgende dossiers waarschijnlijk wel kent:
– Baanstee Noord
– Baanstede
– Kom A7/Beusebos
– Herinrichting Westerstraat
– Sloop Bellevue Tramplein
– Melkwegbrug
– Uitzetting D66 en aantreden wethouder Rotgans

De invloed van Social Media zoals Twitter en Facebook zijn enorm toegenomen de laatste jaren. En dankzij Google valt alles te vinden wat je wilt weten.

Facebookgroepen die zich op de stad en de omliggende wijken richten, schieten de laatste twee jaar met bosjes uit de grond. Deze groepen kunnen de publieke opinie maken of breken. Hun bereik is vele malen sneller – en waarschijnlijk ook vele malen groter met een geschatte 17.000 unieke volgers – dan de communicatie vanuit de gemeente zelf.

Debacles zorgen voor gesprek. En daarmee is de interesse in lokale politiek enorm toegenomen. We beseffen als nooit te voren dat de mensen op wie wij kunnen stemmen een directe invloed hebben op onze omgeving. En dat sommige partijen hun idealen blijven bevechten. En dat sommige partijen als een blad aan een twijg kunnen omslaan.

En zoals gezegd: elk nadeel heb zijn voordeel. We treffen elkaar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen!

Kopfoto Bubble: Belinda Berthauer.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. En dan plaatsen ze van die bakken die los staan en ook nog rond (wat zouden we er mee kunnen gaan doen hee we kunne er tegen trappen hu ze bewegen dan kunne ze ook om wat gaan we dan doen rondje rennen met die bak over de kaasmarkt wat un tering herrie kom we kijken of de volgende dat ook kan ) zit je recht op in je bed om 4:45 op de zondag morgen top idee die ronde bakken die los staan hoe lang gaat het duren voor ze zwemles krijgen ??

  2. Iedere gemeente krijgt het bestuur dat het verdiend, blijkt al jaren,, inclusief vast, ingehuurd en op nonactief gesteld personeel!
    Kortom veel plezier met deze zelfingenomen typjes.

  3. Leuk stukje. Een ergernis van mij: het is ‘ wij beseffen’ en ‘wij realiseren ons’, dus NIET ‘wij beseffen ons’. Beseffen is geen wederkerig werkwoord, zich realiseren dus wel! Gr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.