7.8 C
Purmerend
donderdag 21 maart 2024
Home* GeschiedenisGeschiedenis: het motorgemaal van Muis

Geschiedenis: het motorgemaal van Muis

Purmerland – Afgelopen week het grondgebied van de verdwenen molen van muis bezocht. De molen was gelegen langs de ringvaart nabij de Weidevenne en stond op de binnendijk.

imageNadat ik de stokkenbrug, de brug die de Weidevenne verbindt met de WijdeWormer, halverwege heb verlaten kom ik op de binnendijk. Het is zo’n 15 minuten wandelen door hoog gras. Op het perceel, welke net over de grens van Purmerend ligt, stond molen de Jonge Bloem ofwel in de volksmond de molen van Muis genoemd. Vroeger stond de molen in de gemeente Ilpendam en in het buurtschap Purmerland. Heel lang stonden de molen en het stoomgemaal (later motorgemaal) naast elkaar.

De molen was een watermolen en zorgde door bemaling voor droge voeten in de polder Purmerland. De molen werdt gesloopt in 1942. Op het grondgebied is weinig meer te zien van de molen. Her en der alleen wat bakstenen. Het restant van het motorgemaal ligt er geheel verlaten bij.

Foto’s: Rob Klaucke



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,841FansLike
2,540VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
7.8 ° C
8.5 °
7 °
77 %
4.9kmh
99 %
do
11 °
vr
11 °
za
7 °
zo
8 °
ma
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.