Geschiedenis: het motorgemaal van Muis

Purmerland – Afgelopen week het grondgebied van de verdwenen molen van muis bezocht. De molen was gelegen langs de ringvaart nabij de Weidevenne en stond op de binnendijk.

imageNadat ik de stokkenbrug, de brug die de Weidevenne verbindt met de WijdeWormer, halverwege heb verlaten kom ik op de binnendijk. Het is zo’n 15 minuten wandelen door hoog gras. Op het perceel, welke net over de grens van Purmerend ligt, stond molen de Jonge Bloem ofwel in de volksmond de molen van Muis genoemd. Vroeger stond de molen in de gemeente Ilpendam en in het buurtschap Purmerland. Heel lang stonden de molen en het stoomgemaal (later motorgemaal) naast elkaar.

De molen was een watermolen en zorgde door bemaling voor droge voeten in de polder Purmerland. De molen werdt gesloopt in 1942. Op het grondgebied is weinig meer te zien van de molen. Her en der alleen wat bakstenen. Het restant van het motorgemaal ligt er geheel verlaten bij.

Foto’s: Rob Klaucke

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*