* Geschiedenis* Purmerland

Geschiedenis: het motorgemaal van Muis

Purmerland – Afgelopen week het grondgebied van de verdwenen molen van muis bezocht. De molen was gelegen langs de ringvaart nabij de Weidevenne en stond op de binnendijk.

imageNadat ik de stokkenbrug, de brug die de Weidevenne verbindt met de WijdeWormer, halverwege heb verlaten kom ik op de binnendijk. Het is zo’n 15 minuten wandelen door hoog gras. Op het perceel, welke net over de grens van Purmerend ligt, stond molen de Jonge Bloem ofwel in de volksmond de molen van Muis genoemd. Vroeger stond de molen in de gemeente Ilpendam en in het buurtschap Purmerland. Heel lang stonden de molen en het stoomgemaal (later motorgemaal) naast elkaar.

De molen was een watermolen en zorgde door bemaling voor droge voeten in de polder Purmerland. De molen werdt gesloopt in 1942. Op het grondgebied is weinig meer te zien van de molen. Her en der alleen wat bakstenen. Het restant van het motorgemaal ligt er geheel verlaten bij.

Foto’s: Rob Klaucke


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.