13.2 C
Purmerend
maandag 25 september 2023
HomePolitiekPvdA: bezuinigingen verzachten. Eigen bijdrage omlaag.

PvdA: bezuinigingen verzachten. Eigen bijdrage omlaag.

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft vorig jaar een flink bedrag overgehouden van het budget voor de WMO. De PvdA in Purmerend wil dat geld gebruiken om de effecten van eerdere bezuinigingen te verzachten en de eigen bijdrage voor WMO cliënten te verlagen. De PvdA fractie zal daarvoor bij de behandeling de komende kadernota een motie indienen.

IMG_4473De PvdA gaat het college vragen zo snel mogelijk inzichtelijk te maken hoeveel geld zij verwacht dat in 2016 en komende jaren over zal blijven en welke mogelijkheden er zijn om de effecten van de bezuinigingen te verzachten. “Daarbij hoort wat ons betreft ook een verlaging van de eigen bijdragen en extra investeringen in mantelzorgers”.

PvdA raadslid Thijs Kroese licht toe: “Er is veel gevraagd van onze inwoners die zorg nodig hebben. Als we dan constateren dat je geld op WMO overhoudt, dan vinden wij dat de gemeente iets moet doen en het geld niet simpelweg in een reservepotje stoppen.” Toch is het te vroeg voor concrete bedragen en plannen, zo vindt de PvdA. “In 2015 hebben we geld overgehouden, maar nog niet zeker is of dat ook in 2016 en verder doorzet. Toch kan je iemand die geen hulp in het huishouden meer ontvangt en ziet dat er zo veel geld over is, niet met het kluitje het riet in sturen door te zeggen: we komen er eind 2017 op terug. Dat duurt te lang en is niet uit te leggen. We moeten nu aan onze inwoners laten zien dat we actie ondernemen”, aldus Kroese.IMG_6091

Volgens de PvdA moet er zorgvuldig gekeken worden naar de mogelijkheden. “Je kan er natuurlijk voor kiezen om meteen bezuinigingen terug te draaien. Maar met die maatregelen hebben we destijds niet alleen een financieel effect beoogd, maar ook een maatschappelijk effect. Waar mogelijk moesten mensen problemen zelf, met behulp van hun eigen netwerk, oplossen. Als dat in een bepaalde situatie goed gaat, waarom zou je daar dan ingrijpen?” vraagt Kroese zich af.

Foto’s: Haico Kats
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,615FansLike
2,502VolgersVolg
1,618VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.2 ° C
14.5 °
11.7 °
71 %
3.6kmh
100 %
ma
19 °
di
21 °
wo
22 °
do
19 °
vr
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.