20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalMax. 10 min. fietsen van Treinstation

Max. 10 min. fietsen van Treinstation

Noord-Holland – De provincie zet in op het bundelen van woningbouw, werkplekken en voorzieningen bij goed bereikbare treinstations, binnen 1200 meter rondom een station en binnen bestaand bebouwd gebied.

De provincie heeft dit gebied nu vergroot met het gebied van waaruit treinstations binnen tien minuten fietsen bereikbaar zijn.

Veel mensen die de trein gebruiken voor woon-werkverkeer beginnen hun reis met de fiets. Tien minuten fietsen is een afstand die zij daarvoor naar een station af willen leggen.

Binnen 10 minuten fietsen

De provincie wil dat woningbouw, werkplekken en voorzieningen zo veel mogelijk binnen bestaand bebouwd gebied en binnen 1200 meter rondom een treinstation gerealiseerd worden. Eind 2013 heeft de provincie vastgesteld dat minimaal 50% van de nieuwe woningen daar wordt gebouwd en dat bestaande plannen daar voorrang krijgen.
Nu kijkt de provincie ook naar het gebied van waaruit treinstations binnen tien minuten fietsen bereikbaar zijn. In dit grotere gebied kan dan een hoger percentage nieuwe woningen gebouwd worden. De provincie moet dat percentage nog bepalen.

Bruikbare inzichten voor het programma OV-knooppunten

Door ook woningbouwplannen en woningen te betrekken die op 10 minuten fietsen van OV-knooppunten liggen, kan beter ingespeeld worden op de uiteenlopende wensen van woningzoekenden. Tegelijkertijd kunnen de mogelijke knelpunten voor fietsers rond OV-knooppunten inzichtelijk worden gemaakt met een contour van ‘treinstation binnen 10 minuten fietsen bereikbaar’. Deze contour laat zien wanneer relatief ver omgefietst naar een station. Aan de hand daarvan kunnen gemeenten bepalen of zij het fietsnetwerk willen aanpassen.

Meer informatie over de betekenis van de fiets voor bereikbaarheid

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft vijf essays uitgebracht over de toekomst van de fiets en de betekenis van dit vervoermiddel voor de bereikbaarheid. Deze zijn te lezen op de website Kennisdeling.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.