GemeentePurmerend

Gescheiden afval: niet op één hoop

Purmerend – Het scheiden van afval gaat steeds beter. Veel inwoners doen het juiste afval in de juiste bakken. Het gescheiden verwerken van afval is een kostenbesparing voor de gemeente. De gemeente verwerkt deze afvalstromen apart en is erbij gebaat dat deze afvalstromen niet op één hoop komen. Dit is namelijk absoluut niet het geval: gescheiden afval wordt gescheiden verwerkt. Daarom gaan we er binnenkort op toezien dat iedereen zijn afval gescheiden aanlevert.

Waarom is gescheiden afval goedkoper?

Opgehaald afval wordt door de gemeente aangeboden bij verwerkingsbedrijven. Het verwerken van restafval is de duurste optie. Het verwerken van gft is goedkoper en voor papier ontvangt de gemeente zelfs geld. Dit werkt het beste als de verschillende afvalstromen ‘schoon’ zijn. Dus papier bij papier, gft bij gft enzovoorts. Komen de stromen toch bij elkaar omdat afval in de verkeerde container zit, dan wordt het afval door de verwerkingsbedrijven afgekeurd en alsnog afgevoerd als restafval. Wat dus de duurste optie is. Dat is jammer omdat veel mensen zich juist heel erg goed inzetten om al het afval zo goed mogelijk te scheiden.

Hoe controleren we het scheiden van afval?

We controleren de komende maanden of het afval goed gescheiden wordt aangeboden: alleen groente- fruit- en tuinafval en niets anders in de gft-containers. In de papierbak alleen maar papier.

De controle doen we tijdens de inzamelronde. Als we zien dat er ‘verkeerd’ afval in een bak zit, nemen we dit niet mee. U vindt dan aan uw bak een kaartje met daarop uitleg waarom we uw bak niet hebben geleegd. Zorg er dus voor dat in uw container afval zit dat daar ook in thuis hoort. Zo voorkomen we dat gescheiden afval als restafval moet worden verwerkt en houden we de afvalverwerking betaalbaar.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.