18.1 C
Purmerend
vrijdag 24 mei 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Ik haat schrijvers!

Iedereen heeft een mening tegenwoordig! Dat is uiteraard altijd zo geweest. Met de komst van onze zogeheten ‘Sociale Media’, beschikken we echter over mogelijkheden om ‘over alles en iedereen’ een mening te hebben. In dat opzicht is ‘de polis van Aristoteles’ volledig functioneel geworden. De maatschappelijke discussie speelt zich vandaag de dag af in een ‘open arena’. Een uitpuilende ruif aan informatie, waaruit we gebruiken wat nodig is om onze eigen standpunten dan wel vooringenomenheid te staven, zonder ons af te vragen of onze informatie daadwerkelijk klopt.

Dit ‘demagogisch consumentisme’ loopt inmiddels danig uit de hand. Politiek van onderbuik en opportunistisch gekozen oneliners worden voornamelijk door ‘uitgerangeerde soapsterren, politici en BN’ers’ onscrupuleus en gedachteloos in de discussie gesmeten. Iedereen blijkt deskundig te zijn tussen de eigen oogkleppen. Praatprogramma’s vullen vele nutteloze uren met gasten welke feitelijk niets te melden hebben. Demagogie als de kunst van het ‘uit je nek kletsen’.

Het milieu is gebaat bij papierbesparing. Het papierloos werken heeft bij vele gemeenten en instanties haar intrede gedaan. Elke letter te veel op papier is een verspilling van bomen, inkt en vooral van loze woorden die uiteindelijk verdwijnen in papierversnipperaars. Hoe meer oneliners hoe beter voor ons milieu. We gaan steeds meer digitaal. Onze woordenbrij, omgezet in nullen en enen, algoritmisch gerangschikt in binaire pakketjes, klaar voor het nageslacht en aldus geschikt voor screening door ‘onze’ veiligheidsdiensten. Elk woord is er eigenlijk een teveel. Hoe minder we schrijven hoe beter het is.

Ik krijg daarom steeds meer problemen met schrijvers. De bijbel, de koran en vele andere geschriften hadden beter niet geschreven kunnen worden. Het zou een hoop conflicten hebben voorkomen. Had het concilie van Nis door keizer Constantijn in 325 niet plaatsgevonden, had dan misbruik van kinderen in de katholieke kerk niet voorgekomen? Wie heeft het celibaat voor het nageslacht op papier gezet? Waren we niet beter af geweest als geestelijken een seculier bestaan konden kiezen? Is het verstandig om te leren dat Nederland model heeft gestaan voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, wetende dat deze ‘bomen vretende geschiedenis’ geen garanties heeft gegeven in het voorkomen van dictaturen?

Dus haat ik schrijvers! Vooral diegenen die ons in hun literaire hersenspinsels ideale werelden voorspiegelen en ons meenemen in bloedstollende avonturen waarbij ‘een gezond mens’ zich afvraagt of de auteur het product niet onder invloed van geestverruimende middelen heeft geschreven? De ‘mores van de literatuur’ geeft ons welhaast de illusie dat we kunnen ontvluchten uit ons dagelijks bestaan. Onze literaire elite alleen al is verantwoordelijk voor de vele duizenden kilo’s papierpulp.

Ik ben voor minder! Voor minder woorden, minder schrijven, minder oneliners, minder oeverloos geleuter en minder ongefundeerde retoriek. Minder! Minder! Minder! Beter voor het milieu en dan wel in heel brede zin van het woord.

Tor Narra
21 juni 2016

Narrator: overleveraar/de verteller: survivor: Tor Narra?

Kopfoto: Het Concilie van Nicea. Fresco uit het Sümelaklooster, nabij Trabzon, Turkije. Foto afkomstig van Livius.org.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. *Proxy* is blij met de “open arena” waar tegenwoordig gretig gebruik van word gemaakt door Politiek Purmerend.
  De ware aard komt nu naar boven.
  Stedelijke ontwikkelingen worden gepromoot, natuurgebied word gesloopt, ondernemers worden gelokt, bewoners worden genegeerd… ja, Politiek Purmerend doet graag wat men zelf wilt

  Zo ook de ontwikkeling omtrent deze column.
  Wie is het anonieme raadslid die hier los mag gaan?
  Is deze ontwikkeling gewenst?
  Wat is de toegevoegde waarde van deze columnist?
  Word deze site straks “misbruikt” in aanloop naar aankomende gemeenteverkiezingen om de politieke mening van dit raadslid een podium te geven?
  De aanloop naar deze column heeft al de nodige strubbelingen opgeleverd. Er word weer flink met modder gegooid.

  Eén tip: bedrijf politiek waar het thuis hoort, namelijk in de raadzaal van gemeentehuis.
  Geïnteresseerden kunnen dit heel goed volgen via diverse media.
  Misbruik “Social Media” niet.
  Er zijn al genoeg idioten op deze aardkloot.

  *Proxy*

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.1 ° C
19.4 °
16.6 °
71 %
1.8kmh
96 %
vr
18 °
za
18 °
zo
21 °
ma
17 °
di
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.