4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendNoord-Hollandse vondsten in de kast

Noord-Hollandse vondsten in de kast

Purmerend – In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is nu de presentatie ‘Archeologie uit je achtertuin’ te zien.

In een tien meter lange ladekast, een uitbreiding van de afdeling ‘Archeologie van Nederland’, prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten; één per gemeente en inmidddels 120 in totaal. Ook veel gemeenten uit de provincie Noord-Holland zijn vertegenwoordigd met een mooie of bijzondere vondst.

In de ladekast zijn objecten te zien uit Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Beemster, Bergen, Den Helder, Diemen, Haarlemmermeer, Heemstede, Heerhugowaard, Hilversum, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Schagen, Texel, Velsen, Weesp, Wijdemeren, Wormerland en Zaanstad.

De komende jaren zal de kast verder gevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te zien is. De vondsten staan ook per gemeente online op de kaart www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

Bril en stijgbeugel

Bril uit de periode 1600-1650.Bril uit de periode 1600-1650.

In de la van Purmerend is deze bril te zien. De bril werd in 2007 gevonden en dateert uit de periode 1600-1650. Deze draadbril/klembril heeft een montuur dat is gebogen uit draad en bestaat uit één stuk. De binnenkant van het stuk draad, dat de glazen omrandt, is licht uitgehold. De strip wordt aan weerszijde van de neus met een dun draadje aan de rest van het montuur vastgemaakt; één glas is nog aanwezig en is gebarsten. De bril maakt deel uit van de collectie van de provincie Noord-Holland en is in bruikleen gegeven aan het RMO.

Bij de Abdij van Egmond gevonden stijgbeugel.

Deze stijgbeugel is gevonden bij de Abdij van Egmond en komt waarschijnlijk uit de periode 1700-1800. Ook dit object wordt bewaard in het depot van de provincie Noord-Holland en is tijdelijk uitgeleend aan het RMO.

Benieuwd naar de vondsten uit jouw woonplaats? Op deze website van Huis van Hilde kun je makkelijk zoeken in de collecties en de documentatie van dit provinciaal archeologisch depot van Noord-Holland.

Foto’s: Via Website van de provincie Noord-HollandSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.