10.9 C
Purmerend
donderdag 18 april 2024
HomeColumnPurexit

Purexit

Purmerend – 9 december 2016

*************

Liveblog van onze verslaggever van RegioPurmerend.nl over PurExit. Zodra er nieuws is, leest u hier als eerste de updates.

*************

ACHTERGRONDEN

Vandaag, vrijdag 9 december 2016, is een belangrijke dag voor de inwoners van Purmerend, voor het college, voor de omliggende gemeenten en misschien wel voor het hele land. Het kan u niet niet zijn ontgaan, het is al weken HET gesprek bij iedere koffieautomaat. Vandaag houdt Purmerend haar eerste echte gemeentelijke referendum met het onderwerp: PurExit.

Vandaag mogen we stemmen over het uittreden van Purmerend uit verschillende regionale bestuursorganen. De toegevoegde waarde van organen als de Stadsregio, Veiligheidsregio en de Provincie Noord-Holland staat al langer ter discussie. Vanuit de inwoners van Purmerend klinkt een luide roep naar onafhankelijkheid. Geen regeltjes van buitenaf. Het kunnen bewaken van de eigen gemeentelijke grenzen. En als grote gemeente in de regio niet meer opdraaien voor problemen van kleine gemeenten als Edam/Volendam en de Beemster.

Er wordt een hoge opkomst verwacht. Peilingen spreken over een opkomstpercentage tussen de 70 en 80%. En is Purmerend “in or out”, de uitslag zal vermoedelijk dicht bij elkaar liggen.

*************

07:00

De stembureaus gaan open. Voor het stembureau op het gemeentehuis staan sinds 06.00 uur vanmorgen lange rijen. Wethouder Krieger is de eerste die zijn stem uitbrengt. Overigens met een zelf meegebrachte rode pen. Dit om te voorkomen dat er met de uitslag gesjoemeld zal worden. Deze oproep heeft hij gisterenavond ook op Twitter gedaan.

“Ik denk dat u niet hoeft te raden of ik “in or out” stem. En ik denk dat u ook wel weet van welke partijen ik verwacht dat ze zouden kunnen gaan manipuleren. Dat hoef ik verder niet concreet te maken. Dingen concreet maken doe ik sowieso liever niet”, zo verklaarde Krieger toen hij het stemhokje verliet.

09:03

Het stembureau in “De avondzon” geeft zojuist aan al 11,2% van de geregistreerde stemmers te hebben gezien. “En dat is een probleem”, zo verklaart Joke H. “We hebben hier veel vrijwilligers, ze doen dit werk al jaren. Het is altijd een gezellige dag met veel gelegenheid om te kletsen en koffie te drinken. Purmerend is altijd rustig qua opkomst. Maar nu is het gewoon druk. Het begint op werken te lijken. Ik heb nog niet eens aan Theo kunnen vragen of zijn kat al terecht is en mijn laatste kop koffie was om 06:45 uur. Het moet niet zo doorgaan, want ik ben bang dat we anders bij de volgende verkiezingen geen vrijwilliger meer overhouden.”

10:55

Het is druk in cafe De Kluif op het Wormerplein. Tot 11:00 uur mogen mensen nog inzetten bij het enige gedoogde wedkantoor van Purmerend. Hier wordt er door de organisator al gesproken van een persoonlijke win-win situatie. “De voorspellingen liggen zo dicht bij elkaar. En dat zien we hier ook terug bij de inleg. 49% gokt momenteel op een PurExit. 51% gaat voor een PurMain. Dat betekent dat ik er sowieso beter op word. Een inleg van 5 euro betekent in beide gevallen maar een uitkering of verlies van 80 cent. En die 80 cent gaat natuurlijk gelijk af van de drankrekening. Kortom het maakt mij niet meer uit. Ik ben de lachende derde vandaag”.

13:11

De opkomstpercentages komen al in de buurt van de 37%. En daarmee ligt het ver boven de uiteindelijke opkomst van het referendum Associatieovereenkomst Oekraïne van april j.l.

16:00

Politiek verslaggever Piet v. D. van onze plaatselijke omroep neemt een interview af met de fractievoorzitters van twee van de oppositiepartijen. Hoewel beide heren elkaar normaal niet kunnen luchten of zien staan ze nu gebroederlijk naast elkaar. “Het voelt als een soort van Beusebos-situatie. Alleen nu met landelijke schijnwerpers in plaats van plaatselijke. Ik houd daar wel van”, verklaart de ene. De ander slaat zijn armen demonstratief om zijn buurmans schouders; “Dat ik dit nog eens zou doen, dat had ik een week of drie geleden nooit kunnen vermoeden. Eindelijk, we strijden samen tegen. En dat verbroedert. Minder woorden. Meer daden.”.

18:15

In stemlocatie 36 aan Nijlstraat zijn in aller ijl omstreeks 17:55 uur twee ingangen ingericht. Twee groepen Weidevenners bleven maar op elkaar vitten. De ene groep vond dat de andere groep aan het zeuren was. En de andere groep vond hetzelfde. Boven de deuren hangen nu twee geïmproviseerde borden. “PurExit – WijWeidevenners – rechts” en “PurMain – WijZeikevenners – links”. Overigens erg handig om te gebruiken als indicatie voor de uiteindelijke uitslag. De rust is weergekeerd in de Nijlstraat. Los van dat ene echtpaar dat voor de deur ruzie kreeg omdat het zichtbaar was dat ze beiden een andere ingang zouden nemen. Gelukkig was de politie snel ter plaatse. Een als vermist opgegeven fiets werd hierbij in beslag genomen. (edit ***witte opoe-fiets met roze mand met bloemetjes, wie mist die ook alweer?***)

20:10

In een vergaderruimte van het gemeentehuis brandt licht. Te zien is dat het voltallige college in spoedoverleg is.

20:31

Het college verlaat de vergaderruimte. Niemand geeft commentaar. Alleen Krieger geeft een zeer korte verklaring af: “In het achterkamertje is reeds besloten, maar daar ben ik erg transparant over”.

21:00

De stembureaus zijn gesloten

22:04

De eerste voorlopige Exitpoll laat een opkomstpercentage zien van 73%. Nog steeds ligt de uitslag te dicht bij elkaar om een voorspelling te kunnen doen.

23:30

De definitieve uitslag is binnen. Purmerend heeft gestemd. En hoe. Met een opkomst percentage van 73,2% stemde 50,7% PurExit en 49,3% PurMain. 5 stembiljetten waren ongeldig. Geen van de hokjes was aangekruist. Slechts de naam “Arno” was boven aan het biljet geschreven. We doen nog onderzoek naar de groepering die hier ongetwijfeld een signaal mee heeft willen afgeven.

00:05

Het college komt met een verklaring. Ze betreurt de uitslag en zal zich moet beraden op beleid voor de toekomst.

“Het politieke speelveld zal er totaal anders uit gaan zien, door deze uitslag. We gaan nog even in een kamertje praten. En wellicht volgt er later een Kriexit. Maar we moeten eerst nog even stemmen of we ook daar een referendum over willen gaan houden. We zijn tenslotte erg democratisch in deze gemeente.”

********

Tot zoverre ons live-verslag

Tot de volgende verkiezingen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.9 ° C
12.2 °
8.9 °
65 %
2.7kmh
100 %
do
11 °
vr
9 °
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.