18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeRegionaalSchippers investeert miljoenen in sport

Schippers investeert miljoenen in sport

Purmerend – Nederland is een echt sportland. In de topsport hebben we als klein land de ambitie om bij de top 10 van beste landen ter wereld te horen. Maar ook in de buurt en op scholen is sport volop aanwezig.

Om de topsportambitie waar te maken en nog meer mensen aan het sporten te krijgen investeert minister Edith Schippers (Sport) komende jaren miljoenen in sport en komt zij met nieuwe plannen in de bestaande breedtesportprogramma’s. Dit schrijft Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De belangrijkste extra investeringen zijn 1,5 miljoen voor topsportprogramma’s, 2 miljoen voor de toelage van topsporters die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en 6 miljoen voor maatschappelijke relevant sportonderzoek. Ook werkt Schippers aan een regeling om topsporters te ondersteunen bij een overstap naar een maatschappelijke carrière.

Meer mensen aan het sporten

Schippers verleent via de zogenaamde Sportimpuls subsidies aan projecten om mensen aan het sporten te krijgen. Hierbij moet er meer aandacht komen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Daarvoor wil Schippers de creativiteit in de sport aanwakkeren door meer ruimte te bieden voor nieuwe ideeën. Er komt daarom een experiment waarbij minder regels gaan gelden voor de projecten. Daarnaast worden er vanaf komend jaar afspraken gemaakt met topsporters over het geven van clinics of presentaties op scholen, in buurten en bij sportverenigingen. Topsporters kunnen op die manier als rolmodel fungeren en een hele belangrijke bijdrage leveren aan het in beweging krijgen van jong en oud. In het actieplan naar een Veiliger Sportklimaat komt meer aandacht voor het ondersteunen van bestuurlijk zwakkere verenigingen om excessen en ongewenst gedrag op en om het veld tegen te gaan.

Investeringen in topsport

Door tegenvallende loterij-inkomsten heeft NOC*NSF de afgelopen jaren moeten bezuinigen op topsportprogramma’s. Om te zorgen dat belangrijke programma’s door kunnen gaan richting de Olympische Spelen in Rio en voor de Spelen in Tokyo daarna, investeert Schippers in 2016 en 2017 € 1,5 miljoen extra in topsport. Vanaf 2018 moet dit geld opgebracht worden uit de extra inkomsten van de Lotto/Staatsloterij. Omdat steeds meer Nederlandse sporters meedoen in de wereldtop, trekt Schippers ook structureel 2 miljoen extra uit voor de tegemoetkoming in hun levensonderhoud. Het gaat dan om Olympische en Paralympische sporters die met de uitoefening van hun sport niet genoeg geld verdienen om van te kunnen leven.

Sportonderzoek

Niet alleen in de topsport, maar ook op het gebied van onderzoek en innovatie wil Nederland tot de absolute wereldtop behoren. Daarbij hoort een ambitieus programma voor sportonderzoek. Hiervoor stelt Schippers de komende jaren 6 miljoen euro beschikbaar. Dit is aanvullend op de beschikbare middelen voor het programma sportinnovator (jaarlijks € 2 mln.). Onderzoekers kunnen dit gebruiken voor maatschappelijk relevant sportonderzoek, zoals het gebruik van nieuwe materialen of onderzoek naar het effect van inspanning op het menselijk lichaam. Om voor het geld in aanmerking te komen moeten aanvragers ook andere financiers vinden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.