Geslaagde reddingsactie

Waterland – Afgelopen vrijdag kwam er bij onze groenbeheerder een melding binnen voor ongedierte bestrijding. Het bleek te gaan om een zwerf bijen, die zich in de spouw van een huis hadden genesteld en voor veel overlast zorgden.

Gemeente Waterland doet niet aan bestrijding van bijen (wat ook niet mag volgens de flora en fauna wet); bijen zijn van groot belang voor de biodiversiteit en het voedselaanbod. Bijna 80% van alle gewassen is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Helaas zijn de bijen aan het uitsterven door onder andere gebruik van pesticiden in de landbouw, ziektes onder bijen en de verstening van onze omgeving. Wij willen dus graag dat zoveel mogelijk bijen blijven leven, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze overlast bij inwoners veroorzaken!

Dus wat nu…hoe het volk behouden en toch de overlast wegnemen? Daar komt een imker, rook, veel geduld en een klein beetje geluk bij kijken!

Als de koningin vertrekt…

Het bijenvolk volgt altijd de koningin, dus door hare majesteit uit haar woonplaats te lokken proberen we het gehele volk in één keer te vangen en te verplaatsen. Op de foto zie je hoe de imker met wat rook de bijen uit de spouw lokt. Na een tijdje kwam ook de koningin naar buiten. Zij werd in een kooitje gevangen en in een bijenkorf gehangen. Het volk volgde haar – zoals het hoort – netjes naar de nieuwe tijdelijke woonplaats zodat deze vervoerd konden worden naar een eigen kast.

Foto: Gemeente Waterland

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Wat u zegt