18.1 C
Purmerend
vrijdag 24 mei 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Woont u ook zo lekker in gezwets?

We gaan steeds meer regionaal. Binnenkort worden we geconfronteerd met de oprichting van wederom een bovenlokale ‘autoriteit’. De Metropool Regio (MRA). Deze gaat onze huisvesting, economie en toerisme in het groot regionale gebied rondom Amsterdam bestieren. Wat overblijft is een afgezwakte bestuurlijke club in ons Stedelijk Regionaal samenwerkingsverband (SRA), dat zich als vervoersregio zal gaan gedragen in de toekomst.

De Metropoolregio zal uitvoering gaan geven aan de landelijk opgesmukte woningwet uit 2015. Een wet, voornamelijk aangepast inzake het terugdringen van de marktactiviteiten van woningcorporaties en door hun taakstelling strikt te beperken tot de sociale huursector. Daarbij is aan de corporaties ook een verhuurdersheffing opgelegd. Wooncorporaties klagen steen aan been over deze aan hen opgelegde verhuurdersheffing, omdat het ten koste gaat van – juist – hun investeringen in de sociale woningbouw. De minister stelt echter dat er genoeg bij de corporaties ‘op de planken ligt’.

De wachtlijsten voor het verkrijgen van een sociale huurwoning zijn schrikbarend te noemen in onze regio. Dit wordt veroorzaakt door het jarenlang achterblijven van de bouw van deze woningen en door ‘de markt’ haar gang te laten gaan. Grondspeculanten, projectontwikkelaars en particuliere investeerders mikken op projecten waarin ze veel en snel winst kunnen maken. Voor hen is investeren in sociale woningbouw niet lucratief genoeg.

En woningen zijn hard nodig! Het al jaren sluimerende probleem van de achterblijvende productie op onze sociale woningbouw had beschamende wijs haar ontknoping in het vluchtelingendebat. ‘Zij’ zouden sneller een huis krijgen terwijl ‘wij’ jaren moeten wachten, is een veel gehoord en misschien wel terecht geluid. ‘Onze eigen mensen’ niet, en statushouders wel huisvesten is waarschijnlijk ook een terecht argument.

300.000 Woningen te realiseren in de Metropoolregio? 150.000 In de Stadsregio? 10.000 In Purmerend? Van wie? Waar? Wanneer? Waarvan? Onze kleinere en landelijk gelegen gemeenten scherpen de messen. Zo geeft Oostzaan al aan dat zij zich wil gaan profileren als groene gemeente, door daadwerkelijk haar toerisme de komende jaren te bevorderen. Een slimme strategische keuze, waarmee impliciet wordt aangegeven dat zij geen voorstander zijn van woningbouw buiten hun stadsgrenzen.

We lossen het sociaal huisvestingsprobleem de eerstkomende 10 jaar echt niet op. Lange termijnplannen waarmee ‘politiek wordt geblaat’ om aan te geven dat het ‘hoogste prioriteit’ heeft, bieden nu geen soelaas.

Ik vraag mezelf steeds vaker serieus af of onze Waterlandse gemeenten wel invloed hebben op de daadwerkelijke totstandkoming van meer en extra sociale huurwoningen in onze regio. ‘De regie’ ligt voornamelijk in het faciliteren van een markt en niet in het realiseren van maatschappelijk gewenste doelstellingen.

Blijft over? In de lange wachtrij staan bij Woningnet of Woonmatch. Daar mogen u en ik betalen om in de rij te staan. De miljoenen die woningnet heeft ‘binnen geschraapt’ met de verplichte deelname aan het trage verdeelsysteem hebben nog geen bestemming gevonden. Woonmatch biedt haar diensten nog gratis aan het eerste jaar. Twee woon verdeel systemen die ons daadwerkelijk zullen beperken in onze woonkeuzes in onze eigen regio.

Er gaan inmiddels stemmen op die pleiten voor één Metropoolregionaal woon verdeel systeem. Hoera! Het heeft even geduurd maar men wordt slimmer. Wij mogen ons dan wederom bij een ander inschrijven. Het opnieuw clusteren van wooncorporaties is wederom het gevolg. Ons misschien aansluiten bij West-Friesland en Kop van NH? Er vindt zich – ongemerkt welhaast- een ware ‘volksverhuizing’ plaats?

Vrijstellingen moeten worden aangevraagd aan de minister door Intermaris en Wooncompagnie, anders mogen ze hier niet meer meedoen. Beide corporaties sturen aan op ‘een pragmatische oplossing’, wat feitelijk neerkomt op even houden zoals het is. Uitspraak minister volgt eind van het jaar.

Afsluitend wil ik slechts opmerken dat er heel erg veel wordt gepraat. Er erg veel is geïnvesteerd in experts, modellen, experimenten en structuren, en er geen sociale huurwoning is bijgekomen. Zijn de ‘sociale huren’ inmiddels asociaal. En zijn grote ondemocratische beperkingen aangebracht op ons aller recht op een woning in onze gehele regio.

Te veel gezwets! Daar kunnen we niet in wonen! Volgende keer iets over de achterblijvende vervoersregio

28 juni 2016 Tor NarraSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Uitspraak Jan Schaefer in de Tweede kamer: “In gelul kan je niet wonen.” Later op last van presidium in verhandelingen afgezwakt tot: “In geouwehoer kan je niet wonen.” Nu door Tor Narra (?) overgenomen als: “In gezwets kan je niet wonen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.1 ° C
19.4 °
16.6 °
71 %
1.8kmh
96 %
vr
18 °
za
18 °
zo
21 °
ma
17 °
di
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.