14.3 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
HomeColumnSsssst,.... Ik zeg al niets meer

Ssssst,…. Ik zeg al niets meer

Purmerend – Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat spreekwoord lijkt het meest van toepassing te zijn op de lokale media deze week. “Wat mogen de media publiceren”, “Wat mag mag een individu met een publieke functie buiten werktijd zeggen”, “Welke oproep mag iemand op facebook plaatsen”, “Welke afbeeldingen mogen bij een nieuwsitem gebruikt worden”, “Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting”? 

Als columnist en nieuwsschrijver bij RegioPurmerend en als beheerder van twee grote Purmerendse facebookgroepen heb ik deze week heel wat gebeld en gecorrespondeerd over het onderwerp “Wat mag wel en wat mag niet?”. Met mijn mede-redactieleden, mijn mede-beheerders en met Purmerenders die de publicaties gelezen hebben.

Het mooie -maar tevens het frustrerende- is dat de vraag “Wat mag wel en wat mag niet” een hele simpele is. Neem nou eens een column:

Een column is een vaste rubriek, een kort stukje proza in een krant, tijdschrift, een bepaald medium op internet of uitgesproken op televisie en radio waarin de auteur zijn of haar mening puntig en uitdagend uiteenzet. Vaak heeft een column een zekere actualiteitswaarde.

De columns die RegioPurmerend afgelopen week gepubliceerd heeft, hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien.

Te beginnen met die van Tor Narra, een Purmerends raadslid dat anoniem een wekelijkse column via RegioPurmerend plaatst. Dhr. A.W. Boer blies hoog van de toren dat het ongekend is wanneer een raadslid anoniem een column publiceert. Gelukkig lijkt hij daar een beetje van te zijn terug gekomen. Gisteren tijdens de bijeenkomst waar zijn gedrag als raadslid aan de kaak gesteld werd, was Leefbaar Purmerend van mening dat de gemeenteraad niet gaat over hoe een raadslid zich gedraagt “in zijn vrije tijd”. Hoewel burgermeester Don Bijl het daar niet mee eens was en dhr. Boer wees op de in 2014 aangenomen gemeentewet “Gedragscode Raad Purmerend”, hield Leefbaar vol. De raad had zich daar niet mee te bemoeien en de partij gaat door “tot de kroon” om de beslissing van gisteren ongedaan te maken.

Een aantal dagen later publiceerden we “Peyton Place Purmerend”, wederom door een Purmerender die liever anoniem wil blijven en bij ons schrijft onder de naam Opinor Aliud. En ook nu kwam er kritiek. Eerst in zijn algemeenheid, later over een bepaalde zin. Na overleg met de schrijver en binnen onze redactie hebben we besloten de zin te verwijderen. En die beslissing was niet unaniem. Journalistieke vrijheid is belangrijk en wettelijk was er geen noodzaak om het te schrappen.

Niet alleen de columns waren onderwerp van gesprek. Een foto van een woning in de Weidevenne waar een wietplantage werd opgerold, deed de gemoederen hoog oplopen. Hoewel er geen personen op de foto zichtbaar waren, was het in de ons-kent-ons-wijk Weidevenne direct duidelijk waar het voorval zich had afgespeeld. Publicatie zorgde er voor dat de kinderen van het gezin daar last van zouden kunnen krijgen op school. RegioPurmerend liet het bericht staan. Binnen een facebookgroep, waar er vier verzoeken binnen kwamen om het bericht te verwijderen, besloten ik en mijn medebeheerder in de eerste instantie om het nieuwsitem gewoon toe te staan. Vanmorgen is het bericht toch uit de groep verwijderd na een wanhopige oproep van een direct betrokkene. Ik zal niet in details treden over de oproep van deze persoon, waarin de situatie toch wel heel erg “genuanceerd werd”. Ook zal ik hier geen olie op het vuur gooien door op detailniveau te vertellen hoe tegenstrijdig dat verhaal was met de schriftelijke verklaring die de politie naar RegioPurmerend mailde. We houden het even bij de essentie.

De oproep van een Purmerender in een andere Facebookgroep werd vele malen aan ons als beheer gerapporteerd. Het betrof een man die een oproep deed om naar de raadsvergadering van gisteren te komen om Arie-Wim Boer te steunen.  “Stemmingmakerij”, “Project X”, ik heb het allemaal voorbij zien komen. Een raadsvergadering is openbaar. Er waren geen signalen dat er door de oproep tientallen extra mensen zouden komen. En ook het gesprek wat daaronder volgde bleef binnen de “nette lijntjes”. Nee, deze oproep ging ik niet verwijderen. Ik heb de status wel actief gevolgd, maar iedereen heeft binnen de letter van de wet gewoon recht om te schrijven wat hij/zij wil.

Binnen de letter van de wet wel te verstaan. Mensen die mij online kennen, weten dat ik als beheerder behoorlijk duidelijk kan optreden. Ik duld alle uiteenlopende meningen. Ook als ik persoonlijk 180 graden aan de andere kant van de cirkel sta. Maar bijvoorbeeld het beledigen van bevolkingsgroepen of individuen, het overtreden van huisregels of het uitlokken van beheerders etc., daar treed ik hard tegen op.

Gisterenavond hadden we binnen de redactie van RegioPurmerend overleg over het wel/niet publiceren van de column van Michel Spekkers. Hij had deze gisterenochtend geschreven voor PurPlus Magazine van RTV Purmerend. Een zeer scherpe column met als titel “De kleine dictator”. We besloten te publiceren. Unaniem deze keer.

Aan columnisten wordt door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden.

De reactie van Dhr. Boer was te verwachten. Ook wij kunnen een “aangifte” tegemoet zien.

“Ssssst, ik zeg al niets meer”, maar ophouden met schrijven zal ik nooit!

 

Eline Ploch – Bewust-niet-anoniem-columniste van RegioPurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
14.3 ° C
15 °
13.9 °
82 %
1.8kmh
100 %
za
18 °
zo
18 °
ma
18 °
di
17 °
wo
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.