9.3 C
Purmerend
woensdag 21 februari 2024
HomeColumnColumn: een spaceshuttle in Purmerend

Column: een spaceshuttle in Purmerend

Het Beusebos moet en zal plat en er moet en zal een hotel komen. Hoe dat hotel er uit komt te zien, dat interesseert ons geen moer, als het maar werkgelegenheid oplevert en er nog meer pretverwekkende bedrijven omheen kunnen komen. Dat is zo’n beetje de visie van het college en de meerderheid in onze raad. Groen is leuk en belangrijk voor de stad, maar alleen als versiering van menselijk handelen en recreëren. De intrinsieke waarde ervan lijkt voor velen van weinig belang. Of men die kent, daar durf ik ook mijn handen niet voor in het vuur te steken.

D66 durfde bij de behandeling van deze zogenaamde visie voor de ontwikkeling van de Kom A7 als enige coalitiepartij hardop dit plannetje te toetsen aan de vooraf gestelde voorwaarden. Een aantal D66-raadsleden kwam tot de conclusie dat deze betondroom daar niet aan voldeed en stemde tegen. Gevolg: u wordt bedankt voor de moeite, u bent als partij niet meer welkom in ons clubje dat we de coalitie noemen.

Wat gebeurd is, dat kun je niet veranderen, wat mogelijk gaat gebeuren wel. D66 – bevrijd van de coalitieketenen – deed afgelopen week datgene waarvan ik altijd hoop dat politieke partijen dat doen: alternatieve oplossingen zoeken, presenteren en bespreken. Ik zie coalitiepartijen in Purmerend vooral instemmen met de collegeplannen en hooguit nog eens een zinnetje amenderen om te laten zien dat ze heus goed lezen en nadenken. De oppositiepartijen lijken vooral op zoek te zijn naar de punten waar ze heel hard tegen kunnen zijn en campagnepunten op kunnen scoren. En verder zie ik verrekte weinig originele, aanvullende dan wel afwijkende ideeën. Er zullen goede redenen voor zijn, het zijn ook allemaal maar mensen die het naast hun gewone baan doen, maar ik mis dat gewoon.

Bryan Suiker presenteerde afgelopen woensdag een aantal ontwerpen voor een hotel in het Beusebos. Voor zover ik begrijp heeft hij deze ontwerpen op eigen initiatief gemaakt. Futuristisch ogende gebouwen met respect voor het groen. In het groen. Niet in plaats van het groen. Niet zo’n kopie van die andere duizend-in-een-dozijn-hotels, maar een gebouw waarvoor je omrijdt, je je nek voor verdraait. Eentje waardoor mensen niet alleen naar dat hotel gaan omdat het nou eenmaal handig tussen de toeristische hoogtepunten van Noord-Holland ligt, maar omdat ze het willen zien. Omdat ze er per se in willen slapen, waarmee ze op de foto willen. Een selfie-hotel dus. Die als bezienswaardigheid wordt opgenomen in dagtripjes vanuit Amsterdam en prominent in de reisgidsen wordt getoond. Eentje die prijzen gaat winnen en waar onze achterkleinkinderen ook nog profijt van zullen hebben.

Een aantal ontwerpen waren al bekend, Bryan’s nieuwste huzarenstukje is een hoog gebouw dat geïnspireerd is door de zwaan en daarom ook de naam van dat beestje heeft meegekregen. Om me heen hoorde ik al dat het op een Space Shuttle leek. Nu kun je over smaak heerlijk twisten, die van mij was het niet, maar ik zag opeens grote mogelijkheden. Zo’n hotel trekt mensen. Die moeten we hebben!

Nog steeds vragen mensen van buiten Purmerend aan me of het vliegtuig er nog staat. U weet wel, dat vliegtuig in de Purmer waarin je kon eten. Was een attractie, iets bijzonders. Zo bijzonder dat mensen van buiten zich dat nog steeds kunnen herinneren. Zelfs als ze er alleen maar langs waren gereden. Dus bouwen zo’n bizar hotel! Hup! Snel! Wat mij betreft wordt de vorm nog futuristischer en wordt het inderdaad een Spaceshuttle. Of iets in de stijl van de Ciudad de las Artes Y Ciencias in Valencia. Mensen zullen met drommen naar onze stad komen. Iedereen zal profiteren van de economische boost, het zal bedrijven aantrekken en banen creëren.

En dit zal Purmerend écht op de kaart zetten!

Maar dan wel gewoon in de Baanstee Noord natuurlijk en niet op de plek waar het Beusebos is. Want de enige manier om echt respectvol met dit belangrijke stuk ongecultiveerd groen om te gaan is door het vooral niet te kappen.

Columnist: Dirk Groot

Dirk Groot, Waterlander van het jaar 2015 en uitvinder van de Zwerfie-bingo, geeft gastlessen, lezingen, workshops en advies over zwerfafval, plastic soep en duurzaamheid. Meer op: www.zwerfinator.nl

Meer informatie over de prachtige ontwerpen van Bryan Suiker op www.bryansuiker.nl

Kopfoto: Bryan Suiker.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Jammer van dat mooie stukje natuur, de hotels in het centrum van purmerend zitten nooit vol geboekt, mensen zitten liever in Volendam Zaandam of Amsterdam, hier valt er sinds de koemarkt er niet meer is ook niet veel te beleven voor een toerist.

  2. Dat vliegtuig restaurant was een beleving op zich. Niet de beste plek om lekker te eten, maar inderdaad nog steeds krijg ik daar ook vragen over. Hoe lang is dat ding alweer weg? Veel te lang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,801FansLike
2,532VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.3 ° C
10 °
8.9 °
80 %
9.4kmh
99 %
wo
10 °
do
11 °
vr
7 °
za
7 °
zo
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.