112Regionaal

Landmacht verandert verdeling veiligheidsregio’s

Purmerend – De verdeling van de 25 veiligheidsregio’s over de 3 gevechtsbrigades van de landmacht is veranderd. De herschikking geldt vanaf vandaag en is bedoeld om de werklast beter te verdelen.

De nieuwe verdeling van de 25 veiligheidsregio’s over de 3 gevechtsbrigades van de landmacht

De bijgevoegde  kaart geeft de nieuwe gebiedsindeling weer. Defensie werkt bij de bestrijding van crises en rampen samen met civiele partners zoals politie, brandweer, gemeenten, geneeskundige diensten en het Openbaar Ministerie. Hiervoor is Nederland ingedeeld in veiligheidsregio’s.

Sinds 2014 heeft de Koninklijke Landmacht Nederland verdeeld in 3 regio’s. Per regio is 1 eenheid het aanspreekpunt voor alle bestaande (of gewenste) militaire bedrijvigheid in dat gebied. Dit aanspreekpunt zit bij een gevechtsbrigade en de plaatsvervangend commandant is ook de Regionaal Militair Commandant (RMC).

Nieuwe verdeling

Nederland is als volgt verdeeld over de 3 gevechtsbrigades:

  • RMC West / Midden – 11 Luchtmobiele Brigade (Schaarsbergen): Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland (zonder de veiligheidsregio’s Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid);
  • RMC Zuid – 13 Lichte Brigade (Oirschot): Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en de veiligheidsregio’s Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid;
  • RMC Noord – 43 Gemechaniseerde Brigade (Havelte): Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht en Flevoland.

Binnen 48 uur

Als er in Nederland een ramp gebeurt, kan Defensie binnen 48 uur ruim 4.000 militairen (beroepsmilitairen en reservisten) op de been brengen voor hulp. De reactietijd hangt af van de ernst van de situatie: hoe hoger de dreiging, hoe korter de tijd. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de burgemeester, Officier van Justitie of de minister van Binnenlandse Zaken.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.