NatuurPurmerend

Eikenprocessierups in Purmerbos

Purmerend – Recent zijn er door de gemeente in het Purmerbos enkele eikenprocessierupsen geconstateerd. Naar aanleiding hiervan is er een inspectie van de omgeving van het Purmerbos geweest. Ook het sportcomplex van de Wherevogels is geïnspecteerd. Op het sportcomplex zijn er enkele eikenprocessierupsen aangetroffen.

Deze rupsen bouwen nesten aan de zuidkant van eikenbomen. De rupsen verplaatsen zich s’nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij in lange stroken dicht bij elkaar voortkruipen. Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. De rupsen eten eikenbladeren met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen.

Omdat de haren van deze rups bij aanraking met de huid irritaties kunnen opleveren, heeft de gemeente Purmerend een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven alle nesten te verwijderen. Dit zal, volgens huidige planning, gebeuren op 12 juli en na deze datum zal het Purmerbos en omgeving evrijwaard zijn van de eikenprocessieruspen. Om er zeker van te zijn dat ook volgend jaar de rupsen niet terugkomen, zal dit specialistisch bedrijf ook volgend jaar terugkomen voor een hernieuwde inspectie.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.