Purmerend – De inzet om de verpleeghuiszorg te verbeteren werpt zijn vruchten af en maakt duidelijk welke rotte appels er in de mand zitten. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) investeert in goede verpleeghuizen en sluit het net rond slechte.
Dat schrijft de bewindspersoon maandag aan de Tweede Kamer. Van Rijn: ‘Onze ouderen verdienen de best mogelijke zorg. Daarom heb ik dit jaar de bezuiniging van 500 miljoen structureel geschrapt en vorig jaar structureel 200 miljoen vrij gemaakt voor de verpleeghuiszorg. Daarom ook heb ik de inspectie gevraagd mij te rapporteren over waar het niet goed gaat. Daardoor weten we nu dat elf instellingen door de ondergrens dreigen te zakken. Dat is onacceptabel. Achterblijvers moeten verbeteren of sluiten.’
Net sluit rond slecht verpleeghuis
Van Rijn grijpt direct in op die plekken waar de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. Ondertussen blijven deze instellingen onder permanent toezicht staan. Aanvullend kondigt de bewindsman een grootstedelijke aanpak aan, in navolging van de Amsterdamse aanpak.
Vanaf 2017 scores openbaar
Van Rijn wil ook dat mensen weten hoe goed of slecht de verpleeghuiszorg in hun buurt is. Van Rijn: ‘Juist kwetsbare ouderen en hun familie moeten een weloverwogen keuze kunnen maken waar zij de laatste jaren van hun leven doorbrengen.’ Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met oudere en familie, het sturen op kwaliteit en de deskundigheid van het personeel. De informatie zal gepubliceerd worden op kiesbeter.nl en zorgkaartnederland.nl.
Verbeteren kwaliteit
Het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuis- en gehandicaptenzorg is een speerpunt van Van Rijn. Voor de ouderenzorg lanceerde hij met ‘Waardigheid en Trots’ een breed plan om in alle Nederlandse verpleeghuizen liefdevolle zorg door trotse medewerkers te bewerkstelligen. Daarnaast verhoogt hij met het vervolg ‘Waardig leven met zorg’ de invloed van ouderen op de kwaliteit van zorg. Hun wensen moeten bepalen hoe de zorg er uit ziet. Daarom worden die leidend bij de bekostiging en inkoop van zorg.