11.1 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomeRegionaalNaleving leeftijdsgrens alcohol en tabak beter over de hele linie

Naleving leeftijdsgrens alcohol en tabak beter over de hele linie

Purmerend – Uit onderzoek van Bureau Nuchter naar de naleving van de leeftijdsgrens alcohol en tabak 2016 in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), blijkt die naleving over de hele linie verbeterd. Voor het onderzoek zet het bureau 17-jarige mysterykids in. Vooral supermarkten en speciaalzaken (tabaksspeciaalzaken, slijterijen) doen het weer beter. Verstrekkers als sportkantines en de horeca blijven erg achter. Om te zien of de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol een beschermend effect heeft op de jonge groep van 15-jarigen heeft, is apart onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de naleving van alcohol in die groep de afgelopen jaren fors is gestegen.

Naleving in sportkantines en horeca moet beter

“Het is goed dat de naleving is verbeterd. Maar achterover leunen is er niet bij. Opnieuw blijven de sportkantines en horeca fors achter in prestaties. En omdat de prestaties zo verschillen, wil ik meer focus op die clubs en verenigingen waar de naleving slecht is. Daarom vraag ik gemeenten hun lokale toezicht meer te richten op de slecht presterende partijen en wil ik meer ‘naming en shaming’,” aldus Van Rijn.

Jongeren drinken en roken minder

Het onderzoek Jeugd en riskant gedrag 2015 van het Trimbos-instituut dat net is uitgekomen, meldt dat jongeren steeds minder drinken en roken. Opvallend is dat veel jongeren drank van ouders, vrienden, broers en zussen krijgen. Van Rijn: “Ik vind het echt zorgelijk dat meer ouders alcohol geven aan hun kinderen. Ik vraag me af of ouders echt niet weten dat alcohol slecht is voor jongeren die nog in de groei zijn? Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken. Het stimuleert me in ieder geval om door te gaan met de sociale norm campagne NIX18. Met veel nadruk op de sociale omgeving van jongeren. Gelukkig zijn jongeren de afgelopen jaren steeds minder gaan drinken. En dat is een hele goede zaak.”

Toezicht internetverkoop alcohol centraal

De naleving van de leeftijdgrens alcohol op de verkoop via internet is ronduit slecht. Veel bedrijven werken regio overstijgend, het toezicht op deze branche is dan ook lastig voor gemeenten. Daarom gaat Van Rijn bekijken hoe het toezicht op dit punt kan worden verbeterd. Verder vindt dit jaar de evaluatie van de Drank- en Horecawet (DHW) plaats. Hieruit kunnen eventueel extra maatregelen voortvloeien.

Tabak

De naleving op tabak is met name verbeterd in de supermarkten, tankstations en speciaalzaken. Koninklijke Horeca Nederland is gestart met een communicatietraject over de naleving en de brancheorganisatie voor tabaksverkoop heeft een taskforce opgericht om de naleving te verbeteren. Helaas blijft de naleving op automaten en cafetaria’s zorgwekkend laag. De staatssecretaris vindt maatregelen nodig en zal hier na de zomer op terugkomen.

Het onderzoek Jeugd en riskant gedrag vindt elke vier jaar plaats en laat zien wat jongeren daadwerkelijk aan middelen gebruiken. Ook trends worden zichtbaar. Het Trimbos-instituut is verantwoordelijk voor het onderzoek.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
11.1 ° C
11.7 °
10 °
81 %
0.9kmh
8 %
do
19 °
vr
21 °
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.