13 C
Purmerend
zondag 26 mei 2024
HomeRegionaalPilot vroegsignalering huurachterstand een succes

Pilot vroegsignalering huurachterstand een succes

Purmerend – Intermaris ontruimt nauwelijks nog huurders op grond van een huurachterstand. Waren dat er vijf jaar geleden nog 30, in 2015 daalde dat aantal naar 3 per jaar. Oorzaak van deze spectaculaire daling – en tal van andere mooie resultaten op het gebied van schuldpreventie – is de pilot ‘Vroegsignalering bij twee maanden huurachterstand’. Inmiddels ligt er een voorstel om deze persoonlijke aanpak een structurele vorm te geven.

Twee maanden huurachterstand is meestal een signaal van beginnende schulden, wisten Intermaris en gemeente Purmerend. Die zijn vaak nog goed op te lossen, zeker als mensen willen meewerken. De meeste mensen melden financiële moeilijkheden echter pas als het te laat is, uit schaamte of door struisvogelgedrag. Om serieuze problemen en hieruit voortvloeiende maatschappelijke kosten te voorkomen, startten Intermaris en gemeente Purmerend in augustus 2014 samen een preventiecampagne.

Oplossingen op maat

“Huurders met een huurachterstand hebben wij op verschillende manieren individuele hulp aanboden. Door bijvoorbeeld samen met een budgetcoach hun financiële situatie te bekijken, zijn er haalbare maatwerkregelingen getroffen. Of er werd gezocht naar een andere passende oplossing. Daar waren zij erg gelukkig mee”, vertelt preventieconsulent Sonja Kamp van Intermaris. “We hebben ook mensen die niet reageerden, onaangekondigd thuis bezocht. Daar bleek dat zij wel degelijk graag hulp wilden, maar dat de drempel te hoog was. En bij wie moet je aankloppen?”

96% geholpen

Maar liefst 96% van de mensen die we hulp hebben aangeboden, is erop ingegaan. Daardoor zijn er bijna geen vorderingen naar de deurwaarder gegaan. En dat resulteerde in een daling van het aantal ontruimingen per jaar van 30 naar 3. Een prachtig resultaat, zeker als je bedenkt dat we zonder deze samenwerking met de gemeente, nooit zo gericht hadden kunnen handelen, aldus Sonja Kamp. “Het concept van vroegtijdige signalering, persoonlijk contact en een oplossing op maat voorkomt dus veel persoonlijk leed. Als sociale woningverhuurder zijn wij daar erg blij mee.”

Foto: StocksSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
13 ° C
15 °
11.7 °
77 %
1.8kmh
8 %
za
13 °
zo
18 °
ma
17 °
di
18 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.