21.3 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeColumnColumn van Eline!: 2 schaapjes in 1 klap

Column van Eline!: 2 schaapjes in 1 klap

Purmerend – Binnen de gemeente Purmerend zijn er per direct 12 vacatures beschikbaar voor schaapherders en varkenshoeders. Affiniteit met groen is een pre. Het betreft 12 fulltime vacatures. Heeft u geen 9-5 mentaliteit? Vul dan direct onderstaand contactformulier in.

Het klinkt grappig, maar wellicht wordt deze oproep binnenkort wel werkelijkheid. En dat heeft alles te maken met de opwas van de berenklauw. Het lijkt een ware plaag te worden in Purmerend. Ze duiken inmiddels overal binnen onze stad op. In bijna alle parken, bossen, bij speeltuinen, langs de wegen. Niet alleen maar aan de stadsgrenzen, inmiddels zijn ze overal in de gemeente te vinden

Berenklauwen, het zijn prachtige historische planten. Een genot om naar te kijken. Soms wel 3,5 meter hoog. Met hun grote bladeren en paraplu-vormige bloemen blijft het een indrukwekkende verschijning.

Het is jammer dat berenklauwen van gezelschap houden. Als de plant solitair zou leven, zou hij waarschijnlijk gekoesterd worden. Zoals een eenzame eik aan de waterkant. Dan zouden ouders tegen hun kinderen zeggen: “Pas goed op, een berenklauw is heel gevaarlijk. Maar kijk toch eens hoe mooi”.

gevaarlijkIk kom al jaren met mijn kleuter regelmatig in het Beusebos. En ook daar rukt de berenklauw op. Mijn kind weet niet beter dan dat je heel voorzichtig moet zijn in de buurt van deze plant. Indrukwekkend en spannend vindt hij het. Zijn uitleg
van het risico: “Als je een berenklauw aanraakt, is dat net zo erg wanneer je jezelf aan het tosti-ijzer brandt”.

“Gemeente, doe toch iets”. 

Helaas is de bestrijding van de berenklauw niet zo simpel. Een volwassen berenklauw verspreidt heel veel zaden. En deze zaden kunnen zich, tot 7 jaar nadat ze op de grond zijn gevallen, nog ontwikkelen tot gewas. Een berenklauw afmaaien en versnipperen zorgt dus alleen voor een grotere verspreiding. Bovendien groeien de planten in razend tempo gewoon weer op de afgemaaide stelen terug. 20 cm onder de grond uitsteken. Een keer of 4 per jaar. En de plantenresten afvoeren en verbranden. En dat voor 7 jaar lang. Zo bestrijdt je een berenklauw. En gezien de omvang van het probleem, is dat nog niet zo makkelijk.Toch is de oplossing verrassend simpel. Er zijn twee soorten dieren die berenklauw beschouwen als slagroomtaart. Gewone oerhollandse schapen en Tamworth-varkens vinden het een lekkernij.

Op de velden van V.P.V. Purmersteijn lopen bij wijze van proef al lammetjes rond. De diertjes “maaien het gras” en zorgen voor een natuurlijke bemesting. Hoe mooi zou het zijn om vanaf februari volgend jaar schapen en varkens in Purmerend te hebben grazen om dit probleem effectief te bestrijden?

Goed, ik geef het eerlijk toe. Op sommige locaties gaat dat gemakkelijker dan op andere locaties. Schapen langs de vangrail van de A7 is misschien niet het meest verstandige. Hoewel met een simpel hekwerk dat probleem ook wel op te lossen is. Een aantal mobiele kuddes met een mobiel hekwerk, ik zie dat wel zitten. Laten we eens beginnen met een proef in het Beusebos. Een wildrooster bij het enige toegangspad is daar voldoende.

En gezien Purmerend toch nog opzoek is naar een toeristische attractie, is het plan misschien zo gek nog niet. Amsterdam heeft haar grachten, De Beemster heeft haar tulpenvelden, Purmerend heeft haar varkens en schapen.

En uiteraard produceert Edam kazen,  Amsterdam verkoopt joints, je gaat naar Volendam voor vis. En Purmerend? In Purmerend komen de toeristen voor accessoires van Purmerendse schapenwol, Purmerendse schapenkaas en voortreffelijke Tamworth-burgers. Die laatste uiteraard vergezeld met een Purmerends Slotbittertje.

Dag berenklauw, hallo toerisme! Op die manier slaan we 2 schaapjes in 1 klap.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.9 °
19.4 °
71 %
3.6kmh
60 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.