14.2 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
Home* BuitenlandVeelgestelde vragen en antwoorden over de situatie in Turkije

Veelgestelde vragen en antwoorden over de situatie in Turkije

Hieronder vindt u veelgestelde vragen aan en antwoorden van minister Koenders naar aanleiding van de poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016.

Vragen en antwoorden

Hoe beoordeelt u de situatie in Turkije?
De poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016 lijkt mislukt. De rust is echter nog niet weergekeerd en het is onduidelijk hoe de situatie zich de komende dagen gaat ontwikkelen. Er vinden op verschillende plaatsen in het land grootschalige veiligheidsoperaties plaats.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Turkije nauwgezet. Er is een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden.

Wat heeft dit voor gevolgen?
Koenders spreekt zijn bezorgdheid uit over de situatie, roept op tot terughoudendheid en respect voor democratische instituties.

Het is op dit moment te vroeg om te speculeren over de uitkomst van de mislukte coup en de gevolgen die deze zal hebben. Het belangrijkste is om nu de situatie nauwlettend te volgen en in contact te blijven met onze mensen op de ambassade in Ankara en op het consulaat-generaal in Istanbul.

De situatie vraagt alle aandacht van minister Koenders.  De minister onderbreekt zijn reis naar Brazilië en keert terug naar Nederland. Hij staat in nauw contact met internationale partners en HV Mogherini en onderstreept de vannacht uitgebrachte EU-verklaring ter ondersteuning van de gekozen regering. Hij zal onder meer maandag zijn EU-collega’s treffen in Brussel voor spoedoverleg over de situatie in Turkije. Ook de recente aanslag in Nice komt daar aan de orde.

Hoeveel Nederlanders zijn er in Turkije?
Bij onze ambassade staan momenteel ongeveer 2.600 Nederlanders geregistreerd als toerist, zakenreiziger of wonend in Turkije. Dit cijfer zegt echter weinig; er is geen registratieplicht en mensen melden zich niet altijd af. Het is duidelijk dat er veel meer Nederlanders in Turkije zijn, een grove schatting is tienduizenden, ook vanwege de zomervakantie. BZ is in contact met reisorganisaties om een completer beeld te krijgen, maar er zijn ook veel vakantiegangers die niet via een reisorganisatie hun reis boeken.

Mensen die in Turkije zijn kunnen zich op de pagina van het reisadvies registreren. Dan kunnen wij hen makkelijk bereiken in geval van nood.

Wat kunt u voor Nederlanders in Turkije betekenen?
Er is op het ministerie van Buitenlandse Zaken een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden. Op de website wordt het reisadvies bijgehouden. Het 24/7 BZ Contact Center is te bereiken op +31 247 247 247. Mensen kunnen ook terecht op 24/7 BZ Reis App of via twitter @247bz.  De afgelopen uren zijn er honderden telefoontjes en vragen binnengekomen van Nederlanders.

Welke vragen krijgt u?
De vragen gaan voornamelijk over informatie over de situatie in Turkije en reisadvies. Of mensen nog wel kunnen reizen naar Turkije of terug kunnen komen. Er zijn weinig concrete hulpvragen binnengekomen van Nederlanders in nood.

Welke adviezen geeft u?
Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar Ankara en Istanbul. Wees in heel Turkije extra alert.  Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.
Nederlanders die via een reisorganisatie in Turkije zijn, worden geadviseerd om bij vragen contact op te nemen met het 24/7 BZ Contact Center op +31 247 247 247

Mogen mensen nog wel naar Turkije reizen?
Niet-noodzakelijke reizen naar Istanbul en Ankara worden in het nieuwe reisadvies ontraden. Voor de rest van Turkije is het reisadvies ongewijzigd. Wees in heel Turkije extra alert.  Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Blijf op de hoogte van het reisadvies via de website, de 24/7 BZ Reis App of via twitter @247bz , maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

En mensen die naar de badplaatsen reizen?
We raden niet noodzakelijke reizen naar Ankara en Istanbul af. Andere reizen kunnen doorgaan, maar wees in heel Turkije extra alert. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Dit is toch enorm onduidelijk? Wel reizen, maar binnenblijven?
De rust is nog niet weergekeerd en het is onduidelijk hoe de situatie zich de komende dagen gaat ontwikkelen. Er vinden op verschillende plaatsen in het land grootschalige veiligheidsoperaties plaats. De situatie in Istanbul lijkt nu wat rustiger. In Istanbul en ook de rest van het land blijft de situatie onvoorspelbaar. Wees daarom in heel Turkije extra alert.

Waarom konden mensen 247/BZ niet bereiken?
Het ministerie is altijd 24/7 bereikbaar. Gisteren zijn honderden telefoontjes binnen gekomen. Het kan zijn dat bellers iets langer dan normaal hebben moeten wachten. Alle telefoontjes zo snel als mogelijk beantwoord. Mensen kunnen ook via de app en twitter @247bz vragen stellen.

Welke maatregelen neemt u?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Turkije nauwgezet. Er is een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden. Het reisadvies is inmiddels aangepast.

Hoe komen mensen in contact met het consulaat-generaal en de ambassade?
Voor informatie kan contact opgenomen worden met het 24/7 BZ Contact Center op +31 247 247 247, of via de app en Twitter @247bz.

Wat moeten mensen die in Turkije zijn doen?
Wees in heel Turkije extra alert.  Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Wie zijn de autoriteiten die op dit moment vertrouwd kunnen worden?
De poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016 lijkt mislukt, maar de rust is echter nog niet weergekeerd. Wees in heel Turkije extra alert.  Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Wat moet ik doen als ik een tussenstop heb op een Turks vliegveld?
Veel vluchten naar Turkije vertrekken inmiddels weer. Wees in heel Turkije, dus ook op de vliegvelden, extra alert.

Hoe kunnen mensen het land verlaten?
Op dit moment wordt geadviseerd om alert te zijn, en zoveel mogelijk binnen te blijven.  Wie via een reisorganisatie heeft geboekt kan contact opnemen met zijn reisorganisatie.

Moeten mensen in Turkije terugkeren?
Wij adviseren niet dat de mensen die er zitten terugkeren. In oranje gebieden zoals Ankara en Istanbul worden Nederlanders geadviseerd er niet heen te gaan als dit niet noodzakelijk is. Wie daar is moet zich op een veilige manier opstellen. Reisorganisaties halen wel eens mensen eerder weg als het oranje wordt.

In overige gebieden in Turkije waar de meeste Nederlanders zitten is de situatie nu geel: dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van risico in Nederland, maar geen advies om niet te gaan of om te vertrekken.

Gaat u over tot evacuatie van Nederlanders als de situatie voortduurt?
Evacuatie is op dit moment niet aan de orde. Onze inzet is uiteraard volledig gericht op de veiligheid van alle Nederlanders in Turkije.

Wat betekent kleurcode oranje voor Istanbul en Ankara?
Oranje betekent alleen noodzakelijke reizen. Geel, zoals voor het grootste deel van Turkije betekent veiligheidsrisico’s. Er zijn ook rode delen waar geadviseerd wordt niet naartoe te reizen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.2 ° C
15.1 °
13.3 °
80 %
3.8kmh
95 %
za
16 °
zo
19 °
ma
23 °
di
21 °
wo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.