16.5 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Mooie praatjes!

De burgervader van Purmerend, de heer Don Bijl, houdt periodiek ‘een praatje’ met de burgers in het Purmerends Nieuwsblad. Recentelijk – op 14 juli jongstleden – geeft hij zijn mening over ‘een wereld in beweging’ waarin hij persoonlijk ‘een geweldige uitdaging’ ziet in het passend maken van de beweging zelf. De ‘morele peptalk’ geeft verder niet aan welke concrete aanpak de burgervader hierbij voor ogen heeft.

De ‘prietpraat’ tracht een beeld te schetsen van een veranderende wereld waarop moet worden ingespeeld. Demorele peptalk geeft geen concrete oplossingen, anders dan dat we “het erover moeten blijven hebben en veranderingen niet moeten afwijzen? Dat heeft toch geen zin!” Dat we onze geschiedenis en vertrouwde omgeving moeten koesteren en pamperen maar vooral niets moeten veranderen aan de beweging zelf. Dus ingezeten van Purmerend, uw hoogste burger geeft eigenlijk aan dat we ‘niet zo moeten zeiken’.

De weg omhoog is weer gevonden stelt hij, wetende dat dit voor vele groepen mensen in onze samenleving nog steeds niet zo is. Nieuwsberichten over het ontstaan van een langdurige sociale onderklasse poets je hiermee niet weg. Voor het bouwen van woningen is weer “veel meer belangstelling” oreert onze eerste burger. Bijl doet voorkomen dat ‘de belangstelling’ het marktmechanisme is waarop moet worden ingespeeld. Voorbijgegaan wordt aan de grote achterstanden op de sociale woningmarkt dat juist door het zogeheten marktmechanisme bewust en met volledig medeweten van ‘de politiek’ is gecreëerd.

De burgervader hoort dus beter te weten. In de sociale woningbouw is marktmechanisme meer een vloek dan een zegen. Bijl stelt dat “de behoefte aan nieuwe woningen op gespannen voet staat met bestaande gevoelens en verwachtingen”? Welke gevoelens en verwachtingen? En zijn deze dan onterecht?

Is de behoefte aan betaalbare woningen hier afhankelijk van of dient ‘onze opperburger’ gewoon eens te tellen wat er precies nodig is? De behoeften- en gevoelens bij wooncorporaties en politiek zijn duidelijk hoor? Grof betalen voor het zoeken naar een woning, te hoge huren, binnen graaien van inschrijf- en contributiegelden teneinde verhuurdersheffingen te compenseren. En tot slot nog een gebrekkige woonverdeling die woningzoekenden onrechtmatig behandeld. Afwijzen van deze veranderingen heeft geen zin hoor? ‘We’ drukken het toch gewoon door. Bijl kan mogelijk ook zeggen dat hij de wachttijden zalterugdringen, dat jongeren worden gehuisvest en dat hij er alles aan zal doen om betaalbaar wonen voor zijn ingezetenenmogelijk te maken. Niets van dit alles! Niets meer dan dat we ‘samen moeten kijken………naar aanvaardbare oplossingen’.

De uitspraken van ‘de numero uno’ van Purmerend zijn vooral erg naïef en ingekleurd vanuit een liberalisme dat de wereld nu eenmaal niet maakbaar is. Dat is m.i. de rode draad van het betoog. Beste mensen hobbel nu maar mee met de (blijkbaar wél maakbare) neoliberale ontwikkelingen in onze wereld, onze sociale controle, ons graaisysteem, onze participatiesamenleving? Onze prestatieplicht? Want helaas is het zoals het is dus doe maar mee en hopelijk kunnen we er met elkaar nog iets van maken…. blablablablablabla…

O ja, en waar u straks woont maken wij ook wel voor u uit, en hoeveel huur u betaalt en we bepalen ook wat u nodig heeft om wekelijks van te eten, hoeveel sigaretten u mag roken en of het wel verstandig is om uw hond te houden. Desnoods houden we uw rekeningafschriften nog even tegen het licht om er zeker van te zijn dat u uw centjes wel goed uitgeeft. Oh ja, en we houden ook koopzondagen op de 20e van de maand. Dat is vooral erg handig omdat dan ongeveer 30% van onze inwoners de huur- en zorgtoeslag dan nog niet heeft ontvangen. Dan blijft het tenminste iets rustiger in ‘het stadje’.

Het ‘dogmatische’ betoog gaat nog even door over het onderwijs, de mobiliteit en het verenigingsleven. Ook deze worden beïnvloed door invloeden van buiten, waarbij we dan wel onze geschiedenis blijven koesteren? Het onderwijs is nog steeds niet optimaal, onze geschiedenis heeft betere onderwijsperioden gekend. De mobiliteit van de burgers is er de laatste decennia niet op vooruitgegaan, en met de komst van de NZ-lijn zal de mobiliteit van onze burgers sterk aan kwaliteit inboeten. Ook dit is beter geweest in ons gedeelde verleden.

Maar blijkbaar moet ik – net zoals onze primus inter paris – ‘de beweging’ onder ogen zien. “Een ontzettende uitdaging.”Vooral als het om beweging gaat waar een groot deel is gedicteerd door individuen die onze samenleving kneden naar meer ongelijkheid en meer voordelen voor zichzelf. Sommige mensen zouden op kunnen merken dat ‘mijn beweging’ niet ‘de zijne’ is. Verschil moet er nu eenmaal zijn. Maar toch wil ik opmerken dat juist van burgemeesters volledige objectiviteit wordt verwacht. Eenzijdige visies passen hier minder bij.

Tor Narra
26 juli 2016

Het praatje (Zicht op Zaken) van de burgemeester vindt u hier: http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/PurmerendsNieuwsblad/epaperarchive/2016/07-14/epaper/page3.htm

of hier via Dropbox: https://www.dropbox.com/s/3jct9ttltev4tga/14-07-2016-PurmNieuwsblad-Bijl.pdf?dl=0

Foto: Pixabay.comSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
16.5 ° C
17.2 °
15.1 °
85 %
1.3kmh
3 %
ma
16 °
di
22 °
wo
17 °
do
16 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.