4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home* Edam-VolendamMegabrand in Volendam - Boos op NL-Alert

Megabrand in Volendam – Boos op NL-Alert

Volendam – Een inferno heeft een filiaal van Dirk van den Broek en een Chinees-Indisch restaurant volledig in de as gelegd.

De brandweer werd rond 3 uur donderdagochtend gealarmeerd voor een brand aan de Hyacintenstraat. De brand greep razendsnel om zich heen, de brandweer heeft later opgeschaald naar grip1*. Omdat de rookontwikkeling dermate grote vormen aannam hebben de veiligheidsdiensten een NL-alert bericht verzonden.
De brandweer heeft het pand gecontroleerd laten uit branden en heeft zich ingezet op het beperken van de rookontwikkeling. De brandweer van Volendam werd o.a. ondersteunt door de korpsen van Purmerend, Monnickendam, Zaanstad, Wormer, Landsmeer en Wormerland

Container
Volgens social media zou de brand zijn begonnen in een container, of er dus sprake is van brandstichting is nog niet duidelijk. De diverse overheidsorganisatie zullen een onderzoek instellen om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

NL-Alert
Veel mensen reageren via de social media boos om het NL-alert bericht over de brand in Volendam, ook zijn er mensen die blij zijn met de alarming en vinden de mensen die boos zijn maar zeikerds, “wel of geen alarmering het is ook nooit goed” de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland bericht het volgende op hun website;

Berichtgeving via NL-Alert
Tijdens de brand zijn berichten verstuurd via NL-Alert, waarmee inwoners in de omgeving van een noodsituatie worden geïnformeerd. Het eerste bericht is in een relatief groot gebied rond de brand verzonden, omdat op dat moment nog niet duidelijk was hoe de rook zich zou ontwikkelen. Latere NL-Alert-berichten zijn in een kleiner gebied verspreid. 

De veiligheidsregio ontving tijdens de brand signalen dat de berichten van NL-Alert in een relatief wijde omgeving van de brand zijn ontvangen. Zo kwamen er berichten uit Heemskerk, Purmerend en Zaandam. Wanneer we bij een incident een NL-Alert willen versturen, bepalen we eerst in welk gebied het bericht moet worden ontvangen. Op basis van de windrichting wordt bijvoorbeeld gekeken hoe de rook zich zal verspreiden. Vervolgens trekken we een cirkel rond het getroffen gebied. Het systeem waarmee de berichten worden verstuurd, kiest vervolgens de zendmasten die dit gebied bestrijken en stuurt de alarmering uit. Standaard wordt in een groter gebied uitgezonden dan de cirkel: dit komt door de reikwijdte van de zendmasten. 

NL-Alert werkt alleen op smartphones en alleen als deze zijn ingesteld voor het ontvangen van NL-Alert. Of de eerste berichtgeving via NL-Alert naar een kleiner gebied had kunnen worden verstuurd, wordt op een later moment geëvalueerd.

NL-Alert is niet het enige middel dat is ingezet om de bevolking te informeren. Dat gebeurt ook via de website en het Twitter-account (@VrZW) van de veiligheidsregio. De regionale media, zoals RTV-NH, hebben de berichtgeving direct overgenomen, waardoor de informatie snel is verspreid.

*
GRIP
Nederland kent het scenario GRIP. GRIP staat voor: Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure. Wanneer er een incident gebeurd waarbij er een duidelijke gecoördineerde inzet nodig is, kan er opgeschaald worden naar GRIP. Dit scenario kent 5 onderverdelingen:
GRIP 1: Bronbestrijding. Incident van beperkte afmetingen. Er is afstemming nodig tussen de verschillende disciplines.
GRIP 2: Bron- en effectbestrijding. Incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving.
GRIP 3: Ramp of een zwaar ongeluk binnen een gemeente.
GRIP 4: Ramp of een zwaar ongeluk binnen meerdere gemeentes.
GRIP 5: Ramp of een zwaar ongeluk binnen meerdere provincies of landen.
Elk scenario heeft zijn eigen opschalingen qua voertuigen en specialistische voertuigen.
GRIP 4 is bijvoorbeeld gebruikt bij de zware duinbranden in Noord Holland Noord in 2011. Bij GRIP situaties is er een grote inzet nodig, wellicht uit meerdere regio`s.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.