13.9 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
Home* KidstipsKidstip: Heerlijk spelen in het Purmerbos

Kidstip: Heerlijk spelen in het Purmerbos

Sommige gezinnen komen vaak in het bos. Al is het alleen al voor het uitgebreid uitlaten van de hond. Zo’n wandelend gezin vind ik er altijd heel gezellig uitzien. Toch krijg ik het zelf maar mondjesmaat voor elkaar: lekker het bos in met m’n gezin. Manlief heeft een goed excuus met een heupprobleem en tja – zie dan de kids maar eens zover te krijgen dat zij wél meegaan. Als ze dan al meegingen merk ik dat ze zich snel vervelen met ‘alleen maar wandelen’. Misschien ligt het aan mijn kinderen, misschien aan mij, maar misschien speelt dit in jouw gezin ook wel?

Purmerbos is níet saai!

Nu hebben we in Purmerend natuurlijk het Purmerbos, dat valt onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. Veel Purmerenders doen er schamper over: een door mensen aangelegd bos kan toch niets zijn? Ik zeg: niet waar! De boswachters doen er van alles aan om een bezoek aan het bos aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen. Het stuk Purmerbos bij ingang ‘De Populier’ is op allerlei manieren heerlijk om te spelen.

Avontuurlijk spelen

Allereerst – en het meest bekend denk ik – de natuurspeeltuin. Betonnen buizen, bruggetjes, springpaaltjes in het water, een glijbaan en veel ruimte: een prachtplek voor avontuurlijke kids. Mijn kinderen vinden het helemaal leuk om daar te gaan spelen, en ook de jongere leden van ‘mijn’ Scoutingvereniging worden er erg bij van.
Allemaal kabouters…

Wat minder bekend maar voor jonge kinderen zéker zo leuk is het Kabouterpad in het Purmerbos. Dat is een wandelroute voor kleintjes, waarbij ze op zoek gaan naar paaltjes van de kabouters. Bij Manege Purmerbos kun je de benodigde spullen ophalen: een knapzak, een rode puntmuts en een kralenketting voor de route.

Blijf NIET op de paden!

Nóg minder bekend is dat je in het Speelbos niet op de paden hoeft te blijven. De boswachters zien gráág dat er in het stuk bos rechts van de ingangsweg vanaf parkeerplaats De Populier actief gespeeld wordt met natuurlijke materialen. Ze leggen er bewust afgeknipte of gezaagde takken neer, zodat de kids worden uitgedaagd om daarmee hutten te bouwen. De boomstammen zijn bedoeld om overheen te lopen en klimmen, heerlijk toch?

Dag van het Purmerbos

In het voorjaar organiseerde de boswachter de Dag van het Purmerbos met heel veel leuke activiteiten van o.a. IVN, Spurd en Scouting Purmerend. Jammer genoeg niet best bezocht, ongetwijfeld door de combinatie van erg warm weer en Moederdag. Jullie hebben echt iets gemist – bij een volgende editie is het echt de moeite waard om een kijkje te komen nemen.

Op die dag hebben onze Scoutingleden in het Speelbos het voorbeeld gegeven door met wilgentenen een hun en een tunnel te vlechten. Met het idee dat de takken wortel zouden schieten in de grond en er blijvende, groeiende bouwwerken zouden staan. Dat wortelschieten is helaas niet gelukt, wel blijken kinderen het voorbeeld te hebben gevolgd door verder te bouwen met wilgentenen. Superleuk!
Oude kleren aan en gáán

Ga jij met je kids naar het Purmerbos om dit zelf allemaal eens te ervaren? Trek ze dan niet hun mooie kleren aan. Kinderen die avontuurlijk en vrij spelen kunnen nog weleens vies worden. Of nat. Lekker belangrijk. Kids met vieze kleren hebben meestal heerlijk gespeeld.

KidstipDe Kidstips op RegioPurmerend worden geschreven door Anneke Ranzato, beheerder van de website Go-Kids Zaanland: de leukste uitjes, feestjes, activiteiten en opgroei-adresjes voor kids in Purmerend en omgeving (van Zaanstreek tot Waterland).Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.9 ° C
14.5 °
12.8 °
80 %
1.8kmh
100 %
wo
18 °
do
19 °
vr
22 °
za
16 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.