22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomeRegionaalReactie minister-president Rutte op overlijden Piet de Jong

Reactie minister-president Rutte op overlijden Piet de Jong

Minister-president Rutte reageert op het overlijden van oud-premier Piet de Jong op 101-jarige leeftijd.

Oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Ik ben daar diep bedroefd over en heb mijn medeleven aan zijn familie overgebracht. Piet de Jong was mijn politieke betovergrootvader. Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Precies de premier die Nederland op dat moment nodig had. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land. Piet de Jong zei zelf bescheiden dat hij slechts ‘op de winkel paste’, maar ondertussen heeft zijn kabinet veel bereikt. Van democratiseringswetgeving voor de universiteiten en de eerste lezing van een grondwetsherziening tot de beëindiging van een gijzeling door Molukse jongeren op de Indonesische ambassade. Hij ontwikkelde zich van een onderschatte premier tot een van de meest gewaardeerde premiers van Nederland.

Dat heeft hij te danken aan zijn innemende en verbindende karakter, gericht op consensus. Altijd oog voor anderen, bescheiden en vol zelfinzicht. Maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en scherp in zijn analyse. Het maakte hem geliefd bij velen, niet in de laatste plaats bij mij.

Ik denk met grote genegenheid terug aan onze ontmoetingen. Met een eeuw levenservaring waren zijn observaties altijd sterk en bevlogen, maar tegelijkertijd rijk aan nuance. Voor hem was de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. De ervaringen uit die tijd tekenden hem op positieve wijze, hij liet zich niet makkelijk uit het veld slaan. Maar bovenal was het ook een buitengewoon aardige man, wars van poeha en met een groot gevoel voor humor. We zullen hem missen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.