6.4 C
Purmerend
zaterdag 20 april 2024
HomeRegionaalCapitulatie Japan herdacht

Capitulatie Japan herdacht

Den Haag – De capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië is vanmiddag bij het Indiëmonument in Den Haag herdacht. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn legden namens de Rijksministerraad een krans.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en de operationele commandanten van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee, of hun vertegenwoordiger, legden een krans uit naam van de Nederlandse krijgsmacht.

Bij de herdenking waren ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert, minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de gevolmachtigd minister van Curaçao, Marvelyne Wiels aanwezig.

Vaandelwacht

De plechtigheid begon met het intreden van het vaandel van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz en het luiden van de Indische Klok. De Residentie Bach Ensembles voerden het Indisch Onze Vader uit. Na het leggen van de krans namens de Koninkrijksregering werden kransen gelegd door andere autoriteiten. De plechtigheid eindigde met een defilé langs het Indisch Monument dat bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst ‘De geest overwint’.

Tijdens de bezetting door Japan van Indië waren 100.000 Nederlanders geïnterneerd in kampen en leefden daar onder erbarmelijke omstandigheden. 13.000 van hen kwamen door de verschrikkingen om het leven.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.4 ° C
7.2 °
5.5 °
79 %
4.9kmh
96 %
za
8 °
zo
10 °
ma
9 °
di
9 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.