15.2 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
HomePurmerendDe sociale supermarkt komt eraan!

De sociale supermarkt komt eraan!

Regionaal – “Het idee is afkomstig vanuit Denemarken waar al langer een soortgelijke supermarkt succesvol is”, zegt René Verhoogt die als particulier initiatief de stichting SoGoed heeft opgericht om dit te bereiken. Het doel van de stichting is het opzetten en exploiteren van een sociale supermarkt om verspilling van voedsel tegen te gaan en tegelijkertijd mensen te helpen die in armoede leven in de samenleving .

“Wist je dat wij in Nederland jaarlijks zo’n 2.5 miljard euro weggooien aan voedsel? We gooien in Nederland 1 miljoen broden per dag weg! Dit zijn zo’n 28 miljoen boterhammen. Er van uitgaande dat mensen tussen de middag gemiddeld 4 sneetjes brood eten, zouden hiervan 7 miljoen mensen per dag kunnen lunchen. Dit staat gelijk aan de hele Randstad.” ,becijfert René. Maar er is meer. Door dit concept kan degene die afhankelijk is van voedselhulp normaal zijn of haar boodschappen doen, zonder afhankelijk te zijn van wat andere voedselbanken leveren namelijk een krat met eten. “Eigenlijk is het een soort voedselbank 2.0 waar iedereen welkom is”.

“Voedselbanken zijn belangrijk maar in dit nieuwe concept kan degene zijn eigenwaarde behouden. Als je wasmiddel nodig heb dan koop je die. Als je eens weet hoeveel goederen er jaarlijks vernietigd worden alleen omdat er een scheurtje in de verpakking zit of omdat die komkommer niet recht is en daardoor niet in de “normale” supermarkt mag liggen dan kan je verstand er niet bij.” ,geeft René aan.

De sociale supermarkt is tevens ook een plek waar iedereen sociale contacten kan opdoen door een kopje koffie te drinken of mee te doen met bijvoorbeeld kookcursussen. Ook mensen die niet afhankelijk zijn van voedselhulp kunnen er terecht om hun boodschappen te doen met grote kortingen. Hierdoor kan deze supermarkt diverse groepen mensen bij elkaar brengen. Het is de bedoeling dat de klanten van de voedselbank bij SoGoed kunnen winkelen met een pasjes systeem. Op die pas staat dan een saldo per maand waar boodschappen voor gedaan kunnen worden. De sociale supermarkt biedt klanten van de voedselbank een mogelijkheid om naar eigen inzicht en keuze boodschappen te doen.

“Op dit moment ben ik op zoek naar sponsors en leveranciers. Ik denk dan aan bijvoorbeeld supermarkten die etenswaren die bij hun, bijna, over tijd zijn aan ons af willen dragen of aan grootleveranciers die dit soort waren kwijt moeten en dit aan de supermarkt gratis of tegen een eerlijke prijs willen leveren.”

Het is zaak om de financiering rond te krijgen, een locatie te vinden en leveranciers. En uiteraard staat de stichting open voor samenwerking met andere organisaties.

Naar verwachting gaat de sociale supermarkt begin 2017 open.

Meer informatie op www.stichtingsogoed.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.