14.1 C
Purmerend
vrijdag 17 mei 2024
HomeRegionaalWie wint de prijs tegen lichtvervuiling in Noord-Holland?

Wie wint de prijs tegen lichtvervuiling in Noord-Holland?

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland lanceert samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de “Ster van de Nachtprijs”. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Daarmee kan men op meer plekken genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel. De Ster van de Nachtprijs 2016 is te winnen door het beste plan voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting. De prijs wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016.

Lichtvervuiling is een serieus probleem geworden. Door overmatig gebruik van kunstlicht ontstaat er een verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving. Dat het een serieus probleem is bleek toen onlangs de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling werd gepresenteerd. Uit die kaart blijkt dat 80% van de Nederlanders de Melkweg niet kan zien. Daarmee wonen we in één van de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Lichthinder, bijvoorbeeld als gevolg van toenemende verstedelijking en het gebruik van assimilatieverlichting in kassen, is schadelijk voor de gezondheid van mensen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Ook heeft nachtelijk kunstlicht negatieve gevolgen voor planten en dieren, zoals een verstoord bioritme.

De provincie Noord-Holland wil lichthinder tegengaan en organiseert daarom samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de “Ster van de Nachtprijs 2016”. Plannen kunnen tot 1 oktober 2016 ingediend worden. De prijs wordt uitgereikt tijdens de 12e Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016 door juryvoorzitter Gedeputeerde Tjeerd Talsma.

Partners van de Ster van de Nachtprijs zijn Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL) en de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde).
Meer informatie is te vinden op: www.sterrrendichterbij.nl.

Headerfoto: Haico KatsSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,919FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.1 ° C
15 °
13 °
93 %
0.9kmh
100 %
vr
17 °
za
20 °
zo
19 °
ma
15 °
di
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.