2.8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeColumnColumn van Hata Mari: Koning Pauper

Column van Hata Mari: Koning Pauper

Uit het veen en de onderliggende laag vette klei, is dik 600 jaar geleden (1340) Purmereynde ontstaan. In relatief korte tijd, groeit de nederzetting van enkele tientallen inwoners en een handvol huizen, tot 500 mensen met een stadse stem, en straten met stadsrechten. Toen begon het pas echt.  Prachtige grachten omringden het stadje tegen het einde van die eeuw. De Wheere, de Slotterburgwal, Cakenburgh, Zuideind, Weeshuisburgwal, en Kolck. Wist u vast niet. Er kwamen versterkingswallen waar nu de Bloemenbuurt is. Er kwamen zelfs bolwerken. Purmerend groeide en bloeide. Het was geen rijke stad, maar telde al zo’n 2000 inwoners in de 17e eeuw. Marktstad voor de wijde omgeving. Zonder VOC-allure, maar wel van enige betekenis.

De expansiedrift groeide, er moest gebouwd worden. Maar waar gebouwd wordt, vallen spaanders en die vielen vooral in onze moderne tijd. Decennia waarin ongebreideld werd gebouwd in de polder, terwijl –ongeveer- tegelijkertijd ruw het hart uit de stad werd gerukt voor ruimte voor het Willem Eggert Centrum in 1979. De Bultstraat. De Kaatjessteeg. Alle panden die daar stonden. Weg. Gebouwtjes waarin met liefde geleefd en met ambitie gewerkt was. Waar levens werden opgebouwd en eindigden, huwelijken werden geconsumeerd en kinderen waren geboren. Panden die hoe dan ook ooit liefde hebben gekend. Weg. En dan waren er nog die andere panden, liefdeloos achtergelaten. Leeg en verwaarloosd. Stuk voor stuk vielen ze ten prooi aan de sloophamer. Daar waar eens menselijkheid heerste, werd op onmenselijke wijze vakkundig de boel gesloopt. Pand na prachtig pand. Weg.

Wie nu om zich heen kijkt in het Purmerend van de 21e eeuw, beleeft iets vreemds. Ziet veel lelijke nieuwbouw, half geslaagde dan wel volledig mislukte pogingen tot ‘historisch ogende nieuwbouw.’ Architectonische doodzondes met hier een daar een goed gerestaureerd juweeltje van weleer. Een mooi, monumentaal pandje. Hoeveel denkt u dat Purmerend er heeft? Het antwoord is 30 rijksmonumenten en 87 gemeentelijke exemplaren. Vreemd dat ze nauwelijks opvallen.

Wie voorbij de buitenrand van de binnenstad kijkt, beleeft weer iets vreemds. Daar staat het meest prominente gebouw van het centrum, men kan er bijna niet omheen: het ‘oude postkantoor’. Een pand waarvoor de woorden verpaupering, verwaarlozing en teloorgang lijken te zijn uitgevonden. Het pand wat voor 5,5 miljoen euro (!) in huidige staat te koop is, en waarvan niemand blijkt te weten wat ermee gedaan kan of moet worden. Waarom slaat hier de sloophamer niet toe? De reden is geld. ‘De gewenste bebouwing van de gemeente is een plint van retail/dienstverlening/horeca met daarop appartementen alsmede een ondergrondse parkeergarage’, zo staat te lezen op internet. Daarom dus.

Het pand is nog eigendom van PostNL Real Estate, de vastgoedpoot van het bedrijf, en dat levert belastinggeld op. Er wordt van alles over geroepen. Het is wel/niet van Post NL. Er zou ‘anti-kraak’ in zitten. Er zou een kunstenares met zwijgplicht in zitten. Er zouden al plannen zijn. Geruchten, maar over de echte reden wordt in alle talen gezwegen. Het pand is de koning der leegstaande panden in Purmerend. Het staat aan het hoofd van de verpaupering. Het is Koning Pauper zelf.

Er worden onwaarschijnlijk hoge huurprijzen gerekend voor winkelpandjes in de binnenstad (bijvoorbeeld 1.200 euro per maand voor 90m2!). In een tijd waarin zelfs grootwinkelbedrijven het niet redden, vallen tientallen kleine ondernemingen hierdoor net zo hard om.

Het oude postkantoor wordt door velen als een ideale locatie beschouwd. Men ziet het als verzamelgebouw voor kleine ondernemers, met betaalbare huurprijzen, bijvoorbeeld. Of voor een cultureel collectief waar kunstenaars en creatievelingen hun werken kunnen maken en verkopen en hun kennis kunnen overdragen. (Maar dan wel anders dan het doorgeschoten monopolistische Cultuurhuis Wherelant – waar cursussen nauwelijks te betalen zijn en waar elite lijkt te regeren). Doe er een leuke horecagelegenheid bij– geen eenheidsworst. Meng dat met een sociale supermarkt in wording, die dringend op zoek is naar betaalbare winkelruimte. Er zijn genoeg sociaal-culturele invullingen te bedenken voor Koning Pauper. Het zou de echte cultuur in Purmerend een kontje kunnen geven. Niet dat gehijg van de ‘culturele’ evenementen die, gevangen in een ambtelijke structuurvisie, doorgaans een podium vinden in de binnenstad.

Misschien kan het zelfs leiden tot de hergeboorte van het amfitheater. Evenzeer verpauperd als het oude postkantoor, maar inmiddels liefdevol omhelsd door een handjevol mensen die echte cultuur/kleinkunst een open podium biedt. Wat met een eerst editie wonderwel gelukt is. Laat de gemeente daar nu eens voldoende middelen voor vrijmaken. In de vorm van voldoende subsidie voor het open podium(niet het schamele beetje wat er nu is gegeven). Het zou mooi zijn als de blik van de huidige stadsbestuurders zich zou richten op zaken als dit kleine maar wondermooie culturele evenement, met bijdragen die er toe doen en door zorg te dragen voor het onderhoud en de faciliteiten om het amfitheater heen.

Laat de moderne expansiedrift van de huidige stadsbestuurders zich eens richten op het opnieuw tot leven laten komen van verpauperde en leegstaande panden, die schreeuwen om liefhebbende ondernemers. Maak middelen vrij in de vorm van sociale dus normale huurprijzen voor kleine ondernemers in het oude postkantoor. Deze koning der verpaupering, hoeft niet langer te regeren. En laat vooral ook die trieste onderdaan van Koning Pauper, het amfitheater, in volle glorie glanzen.

Hata Mari

 

kopfoto: Hata MariSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Wat een hoop geklaag….. moet je eens kijken hoe de stad ( binnenstad ) opknapt. sociaal-culturele invullingen man man man dat is de reden waardoor Purmerend op dit moment op de rand van de afgrond staat….. moet je eens uitrekenen hoeveel geld daarheen gaat…. ipv groenvoorziening en dergelijke.

    Vrijheid van meningsuiting is prima maar dit linkse gelul moet eens stoppen, huurprijzen zijn te hoog, lelijke nieuwbouw en een uitzondering van een monumentaal pand wat wel gelukt is…… ipv van hoop woorden op papier ga eens nadenken hoe je het dan wilt invullen en of dat haalbaar is? alleen maar wijzen wat er fout gaat. 5.5 mln aankoop en lage huurprijs is een combi die niet gaat werken…..

  2. Dit is niet het oude postkantoor, maar net nieuwe postkantoor. Het oude postkantoor staat op de hoe van de Emmakade en de Heerengracht. ER heeft een chinees in gezeten en nu zit het NHD erin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
2.8 ° C
4.4 °
1.1 °
79 %
3.4kmh
3 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.