22 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Duurzaam Opportunisme?

Niets in het verkiezingsprogramma van GroenLinks-Purmerend uit 2014 geeft aan dat deze partij iets van doen heeft met mensen in armoede. Deze partij in Purmerend schijnt zich het armoedebeleid opportunistisch ‘eigen’ te maken. Dat dit lastig is – voor een partij die armoede dus nooit tot speerpunt van beleid heeft gemaakt – mag blijken uit het feit dat met het houden van zogeheten ‘stadsgesprekken’, de kennis van de ‘GroenLinkers’ moet worden bijgeschaafd. Daarbij valt op dat de meerderheid van de bezoekers aan de pompeus geëtaleerde bijeenkomsten uit ‘professionals’ bestaat. De partij schijnt vooral moeite te hebben om de mensen die zij straks denken te vertegenwoordigen uit hun geïsoleerde omgeving te trekken. Met het organiseren van de gesprekken probeert men dus uit te pluizen wat het armoedebeleid zou moeten zijn. Vooralsnog heeft deze – zichzelf profilerende duurzaamheidspartij – geen idee hoe ze armoedebeleid moeten vormgeven.

Onderzoek naar de effecten en eventuele aanpassingen van het minimabeleid heeft plaatsgevonden in 2013. Het uitvoerend orgaan – de rekenkamercommissie – heeft haar rapport aan de gemeenteraad gepresenteerd op 23 oktober 2014. Tijdens deze presentatie heeft de raad de conclusies en aanbevelingen voor kennisname aangenomen en besloten de inhoudelijke bespreking door te schuiven naar november 2014 in verband met volle agenda’s.

De gemeenteraad heeft toen in meerderheid (één fractie was tegen) de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie overgenomen. Concreet hield het in dat de gemeente het armoedebeleid gaat herijken. De mensen die maandelijks elk muntje om moeten draaien merken daar natuurlijk nog niets van. Groen Links heeft tot op dat moment geen bezwaren geuit en gaf daarmee de wethouder alle ruimte om alles ‘eens rustig op een rijtje te zetten’. Tien procent (4.400) van het aantal huishoudens in Purmerend zit in armoede. Een groot deel van onze burgers komt hier steeds dichterbij. Vooral door gestage toename van mensen die hun baan kwijtraken en zelfstandigen zonder werk (25%). Vooral onder ouderen begint armoede grote vormen aan te nemen. Zo’n 36% van onze oudere burgers komt niet meer rond zonder extra steun.

Het vertrek van de toenmalige portefeuillehouder Voorbij heeft ook niet bijgedragen aan een goede voortgang in het armoededossier. Opvolger Nijenhuis moet de handschoen verder oppakken en pas in april 2016 komt deze met een memo ‘Voortgang Armoedebeleid’. Niets meer en minder dan een notitie waarin huidige maatregelen zijn opgesomd en er geen beleid is opgenomen waarin wordt voorgesteld om mensen daadwerkelijk uit de armoede te krijgen en te houden. Er zijn door Groen Links nooit kritische opmerkingen gemaakt over deze memo en ten aanzien van de lange looptijd.

In september 2016 komt het armoedebeleid dan eindelijk toch op de agenda van de gemeenteraad, tenzij GroenLinks zich wederom een vertraging laat opleggen drie jaar nadat de rekenkamercommissie haar onderzoek naar het minimabeleid is aangevangen. Groen Links is vreemd genoeg ‘achter de kar’aan blijven hobbelen en heeft zich nooit grote zorgen gemaakt over de vertragingen. Vergelijken we dit met de agressie van de partij over de economische ontwikkeling van het Beusebos bijvoorbeeld, dan constateer ik dat zij daar wél doen waar ze goed in zijn, duurzaamheid!

En dan nu ineens een supermarkt? Is daar behoefte aan? Onze groene partij probeert de armen naar de winkel te halen. Dus voordat zij zelf überhaupt weten wat mensen in armoede willen – de stadsgesprekken weet u wel – gaat GroenLinks voor de stigmatiserende supermarkt voor minima. De stichting is inmiddels opgericht, waarbij het maar de vraag is of hierin daadwerkelijk wordt voorzien in een concrete behoefte, dan wel dat de armen de halfvergane troep van de Albert-Heijn-elite mag aanschaffen tegen bodemprijzen. Met dank aan GroenLinks dus! Gezond eten is slechts bedoeld voor de bovenmodaal werkende in onze samenleving. De – duurzame? – troep wordt u aangeboden door de GroenLinks-supermarkt, gewoon omdat u anders bent. Mogelijk dat hier een GroenLinks-er zelf een baantje aan overhoudt. Dat is in ieder geval één armoezaaier minder.

Ik vraag mij serieus af of deze partij hier wel integer bezig is. Armoede is vooralsnog niet de expertise van GroenLinks. Pas ná mei 2015 met de komst van ‘socialist’ Jesse Klaver als landelijk fractievoorzitter, blijkt er een kentering te zijnontstaan. En blijkbaar de GroenLinks-fractie Purmerend op het idee heeft gebracht een nieuwe doelgroep van potentiele kiezers aan te boren.

Het is wat mij betreft niet meer dan dat. De vraag of GroenLinks zich daadwerkelijk betrokken en verbonden voelt met mensen in armoede blijft discutabel. Uw fiches inzetten op deze partij blijft dan toch een behoorlijke gok.

Tor Narra
30 augustus 2016Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. GroenLinks knokt altijd voor wat kwetsbaar is. Het zit in onze genen. Groen is milieu en Links Sociaal. Ideaal!
    Toon Capel, 90 jaar jong en lid van GroenLinks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22 ° C
23.9 °
20.6 °
65 %
2.7kmh
1 %
ma
21 °
di
20 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.