12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
Home* Ingezonden briefIngezonden brief: onfris beleid scholen Purmerend

Ingezonden brief: onfris beleid scholen Purmerend

Ingezonden brief.

Onfris beleid scholen Purmerend

Leerlingen worden langzaam ziek, hun leerprestaties gaan achteruit en dit komt allemaal door het klaslokaal….

Uit onderzoek blijkt dat in 70-80% van de klaslokalen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs de CO2-concentratie te hoog is (> 1200 ppm). Door onvoldoende ventilatie ontstaat er een slechte luchtkwaliteit met te weinig zuurstof. Gezondheidsproblemen en een verminderd concentratievermogen zijn het gevolg. Met als resultaat verslechterde leerprestaties van de leerlingen. Ook heeft een slechte luchtkwaliteit direct invloed op het ziekteverzuim van leerlingen en personeel. In Purmerend zijn er veel scholen met dit probleem. Het ministerie van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties heeft het Frisse Scholen programma ontwikkeld. Hierin is bepaald dat schoolgebouwen aan verschillende eisen moeten voldoen om een gezonde school met goed binnenklimaat te zijn. Je zou toch verwachten dat dit onderwerp hoog op de agenda staat van alle schoolbesturen en natuurlijk de gemeente Purmerend. Maar niets is minder waar. Er wordt weinig tot niets mee gedaan. Beter nog als scholen uit Purmerend de ventilatie willen verbeteren worden zij door de schoolbesturen en de gemeente Purmerend van het kastje naar de muur gestuurd omdat er geen geld zou zijn. Ondertussen zitten de leerlingen en docenten in benauwde, warme en stinkende klaslokalen astma en concentratie problemen te ontwikkelen. Toch is er een oplossing. Vorig jaar is er bij de basisschool De Nieuwe Wereld in de Weidevenne een groot nieuw ventilatie systeem geïnstalleerd. Waarom is het daar dan wel gelukt, hoor ik u denken. Opnieuw blijkt dat de aanhouder wint. Ook hier heeft de school al meermaals bot gevangen bij het bestuur van Stichting OPSO/SPOOR en de Gemeente omdat er weer geen geld beschikbaar zou zijn. Voorts hebben de ouders van de medezeggenschapsraad van de Nieuwe Wereld er stevig werk van gemaakt. Een aantal e-mails en een vergadering met de gemeente en het schoolbestuur later bleek er plotseling toch een potje (lees ruim 250.000 euro !) met geld beschikbaar. Zelfs zonder dat de gemeenteraad er ook maar überhaupt naar had gekeken. Het ventilatiesysteem op deze school was een feit en de luchtkwaliteit is daarmee enorm verbeterd. Geld bleek ineens geen enkel probleem meer. Mochten uw kinderen ook in een benauwd slecht geventileerd lokaal les krijgen, onderneem dan actie. Ga als ouders of medezeggenschapsraad van de school zelf naar het bestuur of de gemeente Purmerend en realiseer die frisse school met gezonde goed lerende kinderen. De leerlingen en docenten hebben er gewoon recht op en geld kan het probleem blijkbaar niet zijn!

NAW gegevens bekend bij redactie RegioPurmerend

Kopfoto: Pixabay.comSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.