13.7 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
Home* Nazomer FeestweekColumn van Hata Mari: Wat een feest!

Column van Hata Mari: Wat een feest!

De zomer doet ineens weer haar intrede. Overdag vallen de mussen van de daken, maar om half negen wordt het al donker en de temperatuur daalt ’s avonds drastisch. Het is nazomer! En in Purmerend gaat traditioneel de Nazomerfeestweek van start. In één week tijd wordt de stad ondergedompeld in allerlei –‘teiten’: festiviteiten, activiteiten, sportiviteiten, muzikaliteiten en ander leuks.

Een volle week lang is er geen ontkomen aan: steenwerpen, concours hippique, kortebaandraverij, oldtimers, skatende jeugd, tafeltennistoernooi, open dagen bij diverse clubs, wandelen, rennen, roeien en pijproken. Lappendag, boekenmarkt, waterchallenge, droge voeten, levend keezen, verse kazen op de Kaasmarkt… wat een leut allemaal!

Sla er de verschillende websites op na en je wordt al moe van het lezen van de programma’s. Wat zijn we toch een leuk feestend volkje met elkaar. De gemeente lapt met gulle hand, de honderden vrijwilligers rennen zich (bewonderenswaardig) uit de naad, de stad borrelt en bruist en de horeca vaart er wel bij. Allemaal hartstikke goed natuurlijk en het is fijn om jong en oud te zien genieten bij de enorme hoeveelheid aan -teiten. Purmerend heeft dat nodig en het is echt leuk.

Maar waarom moet dat nou allemaal in één week worden gepropt? Die Nazomerfeestweek, mag dat niet langer dan die ene week duren? Als je ook maar de helft van alle -teiten wilt bijwonen, dan loop je je een ongeluk van de ene naar de andere. Met tijd te kort, adem te kort en euro’s te kort. Want de –teiten mogen dan wel gratis zijn, de verzorging van de inwendige mens is dat niet. En dat wordt niet gesponsord door de gemeente. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet en zou zelfs een beetje raar zijn – begrijp me niet verkeerd.

Maar reken eens uit wat een gemiddeld middagje Nazomerfeestweek kost. Een frisje hier, een ijsje daar. Wat snoepgoed voor de kinderen, een patatje misschien. Vooruit, dan ook maar een Febootje erbij. Oh, doe nog maar een milkshake en ach… dat softijsje kan ook nog wel. Hup, door naar de volgende –teit want er is veel te doen! Even verderop, lonken de terrasjes en de frisse biertjes en wijntjes alweer. Met zware voeten en verhitte hoofden (want de nazomerzon is verrekte warm), strijken we neer voor één drankje. Eentje maar. Maar stel: je bent met z’n vieren. Reken dat eens uit, wil je? Een eurootje of 50 is niks op zo’n Nazomerfeestweekdag.

Ondanks de zeer gulle financiële ondersteuning van de gemeente, is een dagje nazomerfeesten in het stadje geen kattenpis. Natuurlijk kun je het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Maar toch… reken het maar eens uit. Of sjouw je gerust een ongeluk met je gevulde (koel)tas, mag ook. Maar bedenk dat het vullen van zo’n koeltas ook niet gratis is. Waarmee de Nazomerfeestweek voor de stille-armoede-mensen en de minima onbetaalbaar is. Ondanks de gratis toegang. Daar verander je als sponsorende gemeente niet zomaar iets aan, maar dat is een andere column.

Terug naar de Nazomerfeestweek. Zou het niet handiger zijn om al die -teiten iets meer over het jaar te verspreiden? Er zijn dagen genoeg waarop je in ‘het stadje’ een kanon kunt afschieten zonder iemand te raken. Dagen genoeg waarop iets leuks te organiseren is. Levend Keezen kan toch net zo goed in een mooie lenteweek? Een partijtje kazen sjouwen op de Kaasmarkt, steenwerpen, handboogschieten en pijproken erbij en je hebt op een mooie voorjaarsdag een Oud-Hollandse Purmerendse Tradities-dag.

Laat de paarden rennen in de draverij en huppelen bij het concours hippique op een vroege zomerdag. Dan hebben die diertjes het ook niet zo bloedheet. Is ook voor de begeleidende mens en het publiek een stuk gezonder. Combineer dit dan gelijk met de dikbillen, de veekeuring, een kleinvee-tentoonstelling en caviarennen. Daar kun je zomaar een hele week mee vullen, ergens na de kermis in mei om de zomer in te luiden. Hoppa, weer een weekje verspreid feesten!

Een Waterchallenge en Droge Voeten Festival doe je ook weer in één week bij elkaar. Een andere week, wel te verstaan. Misschien wel midden in de zomer. Dan gooi je er een city beachvolleybal-toernooi tegenaan, samen met een voetvolley-rally en een tafeltennistoernooitje. Misschien nog wat handboogschieten… Net zo leuk. Misschien wel leuker, omdat de gemiddelde Purmerender dan niet is suf-gefeest. Of suf-gerend of suf-gesport. Afijn, u begrijpt wat ik bedoel. Gewoon een beetje spreiden die handel. Net zo leuk, extra lang plezier. Waarom niet?

Het zorgt er misschien voor dat de binnenstad ook op ‘dooie’ dagen beter bezocht wordt, want er is immers iets te doen. En als dan de Indian Summer in de nazomer weer haar intrede doet, dan zet je een paar leuke podia her en der neer met uiteenlopende muziek van goede kwaliteit voor een evenzeer uiteenlopend publiek. Lokaal talent, wat verder gaat dan het geijkte hoempa-pa hossen en het Amsterdams gelal. Er is genoeg van te vinden in Purmerend. Talent wat een groot centraal podium verdient voor een Purmerends publiek wat goed entertainment verdient. Je kunt er zelfs dan nog wat -teiten bijdoen die eerder niet aan bod konden komen, omdat het anders te vol zou worden.

De herfstvakantie kunnen we dan mooi gebruiken om even op adem te komen en om ons voor te bereiden op een Winters Wonderschoon Purmerend. Wel een beetje verspreid graag, in plaats van in één week in elkaar gepropt. Want aan het einde van zo’n megavolle Nazomerfeestweek, is de zin om te feesten wel voorbij, de energie op en portemonnee leeg.

PS: niets ten nadelen van alle leuke festivi-, activi, -muzikali- en sportivi-‘teiten’ in die ene week, het was een feest!

Hata Mari

 

Kopfoto: Rob KlauckeSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
13.7 ° C
15 °
12.2 °
82 %
2.7kmh
45 %
di
21 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.