13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeBeemsterZwerfie-opruimactie in het kader van dierendag

Zwerfie-opruimactie in het kader van dierendag

Purmerend – Het is weer bijna dierendag en daarom wordt er op Zaterdag 1 oktober én op dinsdag 4 oktober zwerfafval geraapt onder het motto “Niet alleen een extra kluif voor de hond, maar ook een schoon nest voor de eend”.

Op zaterdag 1 Oktober begint de actie om 10:00 ’s morgens. Er wordt verzameld op de Beemsterbrug, daar waar de Beemster en Purmerend samenkomen. Er zal vooral langs de waterkanten zwerfafval worden opgeruimd, omdat de dieren daar het meeste last hebben van ons afval. Iedereen mag mee komen doen, voor grijpers, ringen en vuilniszakken wordt gezorgd. Ook het afvoeren van het afval is geregeld. Aanmelden is niet nodig. “Iedereen die komt helpen, al is het maar een kwartiertje, is van harte welkom, want elk opgeruimd stukje is winst en zet zoden aan de dijk”, aldus initiatiefneemster Daniella Ernsting.

Op dinsdag 4 oktober om 9:15 uur wordt er zwerfafval geraapt door een groepje mensen die dit wekelijks op dinsdagochtend doet. Ook hierbij is dit keer het startpunt bij de Beemsterbrug en kan iedereen die dit wil aansluiten.

Het effect van zwerfafval op dieren

Zwerfafval zorgt voor verschillende problemen. Één van de meest schrijnende is het effect op dieren, die er zelf niets aan kunnen doen. Vaak zitten nesten vol plastic omdat de vogels zwerfafval aanzien voor natuurlijk materiaal. Ook raken dieren in verstrikt in plastic of ze zien het aan voor voedsel krijgen en zo veel plastic binnen. Dit kan ziektes opleveren en zelfs tot de dood leiden. “Natuurlijk moeten we zorgen dat zwerfafval niet ontstaat, maar dat wat er nu ligt kunnen we niet meer voorkomen, wel opruimen. En daar hebben de dieren dan profijt van“.

Dirk Groot (De Zwerfinator) was meteen enthousiast over het initiatief en besloot meteen mee te doen. “Veel zwerfafvalrapers doen dit uit liefde voor de natuur. Mooie bijkomstigheid is volgens de initiatiefnemers dat je door het zwerfafval rapen ook nog eens meer van de natuur ziet en geniet. Alles wat er bloeit en groeit op de grond, de kleine dieren die er leven, je komt er dichter bij te staan. In de naderende herfst is het bijvoorbeeld genieten van de verschillende soorten paddenstoelen die overal uit de grond schieten. Op de meest onverwachte plekken, zelfs midden in de stad.”

Voor meer info zie www.facebook.com/zwerfiepurmerend of mail naar [email protected]Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.