Kekke hoedjes, gepaste outfitjes, glazen koets, houten koffertje en vooral veel blabla en cijfertjes. Plussen aan de ene kant, minnen aan de andere kant. Goochelen met toeslagen, heffingen, kortingen, vrijstellingen, tarieven en wat al niet meer. Huishoudkunde tot cijferkunst verheven. Het huishoudboekje van Nederland. Voor de leek is het nauwelijks te volgen. In 2016 zou de koopkracht stijgen, maar dan vooral voor tweeverdieners met kinderen. Mensen in de bijstand of met alleen AOW zouden er niets aan hebben (bron: Nibud).
Wat heeft u gemerkt van die stijging? Voor 2017 ziet het Nibud opnieuw een koopkrachtstijging, maar kleiner. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken, lijken we er 1 procent op vooruit te gaan. Maar er zit uiteraard een addertje onder het gras en dat is de ‘mediane koopkracht’: de ene helft van de Nederlanders gaat er meer op vooruit, de andere helft juist minder. Genoeg en niet genoeg.
Het Koningshuis krijgt er trouwens per definitie lekker veel bij. De koning gaat er vanaf volgend jaar 142.000 euro op vooruit. Koningin Maxima krijgt er 24.000 euro bij en prinses Beatrix mag zich verheugen op 39.000 euro meer. Kijk even goed naar die bedragen… en bedenk dat prinses Amalia op haar 18e een startsalaris van 1.5 miljoen krijgt, maar dat is pas in 2021. Wanneer zal het hier genoeg zijn?
In Purmerend kunnen onze bestuurders er ook wat van: goochelen met cijfertjes en centen. De programmabegroting 2016-2019 is gepresenteerd. Ook hier plussen en minnen. Daar een beetje meer, hier een beetje minder. Het bestuderen van de begroting is voor een leek nauwelijks te doen. Conclusies trekken dus ook niet. Gelukkig zijn er anderen die dat voor ons doen. Beetje bij beetje komen hun conclusies naar buiten. Kijkend naar die eerste berichten over het huishoudpotje van de gemeente, valt mij direct al iets op: als het om de centen gaat, is het nooit genoeg.
Neem bijvoorbeeld de bouwkosten van de Melkwegbrug: aanvankelijk begroot op 8 miljoen, keurig bijgesteld naar 6 miljoen. Een verschil van 2 miljoen euro ten gunste, dat is mooi! Het had nog 2 miljoen goedkoper gekund, maar dat werd verworpen. Want dan had de Melkwegbrug een mindere brug geweest, niet genoeg.
Die gedachte zet zich voort in huidige bouwprojecten. Het nieuwe sportcomplex aan de Van IJssendijkstraat op de plek van de oude sporthal Beukenkamp, moet meer geld krijgen. In 2012 begroot (en vastgesteld) op 12 miljoen, inmiddels verhoogd naar bijna 16.2 miljoen. Maar er moet nog eens 1.3 miljoen bij. Ook hier is het niet genoeg.
Vreemd genoeg geldt het tegenovergestelde als het gaat om het snel huisvesten van de vele wanhopige woningzoekers. Met minder dan mondjesmaat komen er sociale huurwoningen beschikbaar. Jubelend werd aangekondigd dat er –schrik niet – 27 (!) sociale huurwoningen gebouwd zullen worden voor deze groep! Twee- en driekamerappartementen van maar liefst 41m2 tot 82 m2. Huurprijzen tussen de 400 en de 700 euro. Redelijk betaalbaar (met huurtoeslag), en prachtig gelegen in het oude Liduinaziekenhuis. Hoe mooi is dat! Wel 27 woningzoekenden maken kans op een zelfstandige woonruimte in 2018.
Ondertussen wordt een plan voor 60 sociale huurwoningen in Weidevenne tegengestemd door de Stadspartij. Die houden het blijkbaar liever bij de 40 woningen waar eerder sprake van was. Kom op zeg… die 27 woningen in het oude Liduina en zelfs de 40 of 60 woningen in Weidevenne: dat is toch een druppel op de gloeiende plaat?! Dit is bij lange na niet genoeg!
Huishoudkunde, plussen en minnen. Zoeken naar mogelijkheden om een begroting sluitend te krijgen. Of het nu gaat om het huishoudpotje van je gezin, de bouwportemonnee van Purmerend of het nationale huishoudboekje voor ons allemaal. Het is en blijft een lastige zaak.
Een ding is echter een basisregel als het gaat om de centen: er is altijd een moment van ‘genoeg is genoeg’. Behalve als het gaat om de Purmerendse prestigeprojecten. Daarvoor lijkt het nooit genoeg, maar dat moet maar eens een keer wel genoeg zijn!
Hata Mari
kopfoto: Hata Mari