24.7 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
Home* MaatschappijColumn van Eline!: Woningnood, projectontwikkelaars de baas

Column van Eline!: Woningnood, projectontwikkelaars de baas

Vanmorgen, mijn kind lag nog in coma, zat ik op de bank met een kop koffie. Mijn collega van Regio Purmerend had gisterenavond laat een interessant artikel geplaatst met als titel: Chantage in commissie SOB. Het artikel liet niets aan de verbeelding over. In de vergadering van gisterenavond bleek de projectontwikkelaar van de woningen aan de Stekeldijk in de Wheermolen de commissie te hebben verteld zich terug te trekken als de raad niet zou instemmen met een specifieke ontsluitingsroute van het gebied.

Geïnteresseerd opende ik het videoverslag van de vergadering via RTV Purmerend en spoelde door tot het desbetreffende agendapunt. De woordvoerster van de projectontwikkelaar bleek een nogal nerveuze dame te zijn. Tijdens de eerste zin van haar verhaal had ze de lachers al op haar hand en moest de publieke tribune door de voorzitter tot de orde geroepen worden.

In essentie vond ik haar verhaal nog niet eens zo bizar. De projectontwikkelaar had met de investeerders overleg gehad. Tijdens dat overleg heeft de investeerder aangegeven van mening te zijn dat met het creëren van een andere ontsluiting, de woningen in waarde verminderen waardoor het rendement niet meer interessant is. En blijkbaar heeft de projectontwikkelaar een mooie marge afgesproken met de investeerders: want door zaken als vervuilde grond en oude gasleidingen is het project voor hen ook niet interessant als de investeerder afhaakt. Ze overwegen daarom in dat geval ook het project af te blazen. “Waardoor het gebied altijd een onderontwikkeld stuk van Purmerend zal blijven”, aldus de woordvoerster.

Verantwoordelijk wethouder Krieger zal een kleine oprisping in zijn maag hebben gevoeld op dat moment. Zoals hij later aan de commissie toegaf was hij al op de hoogte van het feit dat de investeerder zeer waarschijnlijk zou afhaken indien er niet voor “optie 2” gekozen zou worden. Het afhaken van de projectontwikkelaar zelf kwam voor hem als een donderslag bij heldere hemel. Krieger is een door de wol geverfde bekende in onze gemeenteraad. Er van overtuigd dat hij het proces kon sturen richting Optie 2 zal hij besloten hebben deze pressie niet te delen met de commissie. En wellicht had hij nog andere investeerders achter de hand.

De uiting van de nerveuze woordvoerster was, op zijn zachtst gezegd, niet slim. Het is aan de wethouder om de plannen van het college te verantwoorden en te “verkopen” aan de gemeenteraad. Het optreden van deze woordvoerster ging iedere verkooptechniek te buiten en het is de vraag of de projectontwikkelaar hier blij mee zal zijn. De commissie schorste de vergadering en schrapte daarna het gehele agenda punt. Zoals een reactie later luidde op het artikel van Regio Purmerend: “Deze investeerder en projectontwikkelaar mogen van mij de komende 25 jaar op een zwarte lijst”.

 

Woningen Vurige Staart

Aansluitend aan het agendapunt “Stekeldijk” ging de commissie over tot behandeling van het bouwen van een 40-tal woningen op het terrein van de McDonalds/KFC aan de Vurige Staart. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen in nood.

-Pssst lezers, begin in deze even niet over asielzoekers, statushouders etc. De commissie probeert juist een beleid af te spreken voor wie dit is bedoeld. Mensen die in scheiding liggen, jongeren, etc. Blijf even bij het punt-. 

Een drietal hete hangijzers kwam aan de orde. Waaronder de laatste: de maximale huurprijs van de “sobere tijdelijke woningen”. De huurprijs bedraagt maximaal 550 euro. Maximaal. Natuurlijk kan dat lager uitvallen, aldus wethouder Krieger. Maar de ene tijdelijke huurwoning is de andere niet. De hoogte van de huurprijs voor de woningen met een oppervlak van ongeveer 20 m2 moet nog worden vastgesteld.

Ik zat op het puntje van mijn stoel. Nu ging de vergadering over mijn vakgebied. De woningwet. Wat mij betreft de mooiste en meest duidelijke wet in Nederland. Ik wachtte op die ene vraag. En de vraag kwam niet. De vragen betreffende de huurprijs gingen over de verwachtingen van de investeerders. “Wat is de wettelijk maximale huurprijs die voor deze woningen gevraagd kan worden?”, ik had het willen uitgillen.

Bij deze een oproep voor alle fracties in onze gemeente die niet op de hoogte zijn hoe de huurprijs in de woningwet is geregeld. En voor alle toekomstige huurders die een contract gaan afsluiten van 550 euro (of twee tientjes minder). Ik heb het rekensommetje even gemaakt voor Wethouder Krieger. Dat scheelt hem weer werk.

Uitgaande van container-woningen spreek ik de verwachting uit dat een woning 28 m2 is. En niet 20m2 zoals onze wethouder zegt. Een standaard container bedraagt namelijk 12,2×2,3 meter. Niet alleen heb ik het woonoppervlak groter gemaakt. Ik heb ook wat “luxe” toegevoegd. Uiteraard heeft iedere woning een badkamer met toilet. Maar ik ga ook uit van een aanrechtblad van 2 meter lengte en ik heb deze geplaatst in een aparte keuken. Verder heb ik ieder appartement een eigen CV-ketel gegeven. En uiteraard in ieder vertrek een verwarming. Dat zijn 3 radiatoren op 28 m2.

Hiervan uitgaande bedraagt de maximale huurprijs volgens de Nederlandse wetgeving €428,48. En laten we ons niet druk maken. Sluit lekker dat huurcontract af voor €530,-. Binnen 6 maanden na ondertekening van het contract is een briefje naar de huurcommissie genoeg om dat bedrag omlaag te brengen. Kost het u zelf te veel moeite? Stuur mij maar een berichtje. Voor de huurkorting op 1 maand huur wil ik het best voor u doen.

Samen zijn we slimmer. En projectontwikkelaars de baas.

Eline Ploch

 

Kopfoto: Haico KatsSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,961FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
24.7 ° C
26.2 °
24 °
98 %
3.5kmh
84 %
za
24 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.