Column

Column van Hata Mari: Nieuwe Hollandse velden, van tulpenbollen naar zwarte rubberbolletjes

Nederland is er rijk van en groot mee geworden. Velden vol bloembollen, in soorten, kleuren en prijsklassen. De Hollandse tulpenbol heeft de basis gelegd voor de onvoorstelbare vaderlandse rijkdom en heerschappij in de Gouden Eeuw. Tot op de dag van vandaag zeer gewild, duurbetaald en het exportproduct bij uitstek. Klinkende munt in een bol, velden vol. Maar nu doen nieuwe bollen hun intrede op Nederlandse velden.

Kleine zwarte bolletjes, rubberen korreltjes. Granulaat waarmee kunstgrasvelden opgevuld worden, 500 kilo per vierkante meter. Afgedankte autobanden worden goud waard. Nooit meer maaien! Is dat even een mooie besparing voor financieel geplaagde (voetbal)clubs. De gemeenten betalen, de clubs hebben minder onderhoudskosten en het milieu vaart er wel bij. Immers, nooit meer maaien betekent geen uitstoot van brandstof. Iedereen wint.
Maar dan is er de televisie-uitzending van Zembla met de geweldige titel ‘Gevaarlijk spel’ over de kunstgrasvelden in Nederland. Die liggen vol met rubbergranulaat, wat mogelijk kankerverwekkend kan zijn. Het volks is in rep en roer, en terecht. Want het laatste wat je wilt, is kanker oplopen en al helemaal niet tijdens de beoefening van je sport.
Ruim de helft van de Nederlandse voetbalclubs speelt op kunstgras en ook in Purmerend is het populair. Bij De Wherevogels, FC Purmerend, VPV Purmersteijn (2 stuks zelfs), MHCP (hockey) en Rugbyclub Waterland wordt er lustig op gespeeld. Na afloop je slidingbroekje vol met zwarte korrels, je benen en handen zwart. Dat is niet alleen onhandig en oncomfortabel, maar ook gevaarlijk. Via lichaamsopeningen, schaafplekken of (kleine) wondjes, kan dat spul in je bloedbaan terecht komen. En wat dacht je van de vervuilde kinderhandjes die op het veld nietsvermoedend een voedzame banaan naar de mond brengen? Gezond fruit besmet met mogelijk kankerverwekkend gemalen bandenrubber.
Tien jaar geleden is er onderzoek gedaan naar de mogelijk schadelijke gevolgen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Juichend en triomfantelijk riep met dat het veilig was. Maak je vooral geen zorgen, jij gezonde sporter. Die zwarte bolletjes zijn helemaal niet ziekmakend. Maar dat onderzoek is niet compleet. Zo werden er slechts 7 mensen gedurende relatief korte tijd gevolgd en onderzocht. Daarbij zaten geen vrouwen of kinderen en er is ook geen urineonderzoek gedaan. Hoe kun je nu een onderzoek afsluiten zonder dat oh zo belangrijke urineonderzoek? Sterker nog: hoe kun je zonder dat überhaupt roepen dat het veilig is? Onbegrijpelijk, schofterig en schandalig. Wat een disrespect voor de volksgezondheid, ik noem het zelfs misdadig. Want zolang niet onomstotelijk vast staat dat het bewuste rubbergranulaat SBR geen gevaar oplevert voor de gezondheid, moet je anderen dat risico niet laten lopen.
Dat risico wordt ook in onze omgeving bewust genomen. Jan Kwakman, voorzitter van RKAV Volendam, noemt de uitzending van Zembla ijskoud ‘stemmingmakerij. De club speelt dit weekend gewoon door. Maar je moet wel goed douchen na afloop en nee, je moet het spul zeker niet opeten.Bij Purmersteijn spelen ze ook door. Voorzitter Remco Mol is ‘wel geschrokken’ van het nieuws maar stelt dat men niet in paniek moet raken. ‘Voorlopig is er namelijk nog geen bewijs dat de kunstgrasvelden echt gevaar opleveren voor de gezondheid.’ Ik wens hem een fijne wedstrijd toe en een grote dosis meer wijsheid. Ook Monnickendam zal vermoedelijk doorspelen, in navolging van het KNVB-advies. De bal moet rollen!
Nederland is in rep en roer en dat is meer dan terecht. Veel ouders zitten vol met vragen en laten hun kinderen in de tussentijd niet op kunstgras spelen. Ook volwassen laten verstek gaan. Helaas zijn er ook velen die zich er niets van aantrekken. Het is een keuze.
Gelukkig zijn er in Purmerend ook beleidsmakers die zich roeren. D66 stelt bij monde van Paul van Meekeren technische vragen aan het college over het gebruik van rubbergranulaat in Purmerend. Hij wil weten of er in Purmerend alleen naar de prijs is gekeken bij de aanbesteding van onze kunstgrasvelden. Er is namelijk een veiliger alternatief en dat is kurk. Duurder, maar wel veiliger en een stuk vriendelijker voor het milieu. Hij wacht (nog steeds) op antwoorden. En wij met hem.
Het RIVM ziet vooralsnog geen gezondheidsrisico, hoewel er wel een Europees onderzoek loopt. Zij wachten op antwoorden. Wij wachten allemaal op antwoorden. Ondertussen wordt er rustig doorgespeeld op kunstgrasvelden die mogelijk je gezondheid ernstig kunnen schaden. De tulpen- en andere bloembollen hebben Nederland welvaart en heerschappij gebracht. Deze zwarte bollen zouden weleensiets heel anders kunnen brengen… en dat zal geen welvaart zijn.

Hata Mari

Kopfoto: Pixabay

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.