14.4 C
Purmerend
dinsdag 28 mei 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Vurige sta(a)rt!

Ná het zomerreces is de gemeenteraad te Purmerend een maand geleden weer van start gegaan met de dagelijkse gang van zaken. Ná een periode van relatieve rust beginnen de lokale politici weer de ‘ideologische’ degens te kruisen.

Verleden week heb ik het al een beetje met u gehad over ‘wat turbulentie’ op het stadhuis van Purmerend. En ging de discussie ook over woningbouw aan de Stekeldijk en de faciliteiten van een kleine fractie in de raad. En eindelijk ook over de daadwerkelijke realisatie van tijdelijke (container) woningen bij de Vurige Staart. Daarbij is de realisatie van onze multifunctionele sporthal ineens 1,2 miljoen duurder geworden. En kon de gemeenteraad van Purmerend zich buigen op twee wederom vertrouwelijke dossiers waar niet over mag worden gepraat met de achterbannen. Al met al een ‘vurige start’ van deze derde periode van de Purmerendse raad.

Over de ambtelijke onrust heb ik u al gemeld dat hier mogelijk het laatste woord nog niet is gezegd. De oppositiepartijen beraden zich momenteel op de vraag of de burgemeester de raad wel tijdig dan wel juist heeft geïnformeerd. De burgemeester heeft nog vele vragen onbeantwoord gelaten.

En toen hebben we het gehad over de ontsluiting van het nieuwbouwproject aan de Stekeldijk. Massaal bezocht door bewoners van de Botterhoek die de volledige noodzaak van woningbouw in onze stad niet onderschatten, maar het niet eens waren met het feit dat de hoofdontsluiting voor de ingang van deze ouderenhuisvesting langs gaat lopen. Er is de raad een aantal alternatieven voorgelegd waaronder een nieuw alternatief 4D, en gesteund wordt door de omwonenden. Met wel tien insprekers kwamen zij – achteraf blijkt tevergeefs – naar de commissievergadering om de raad verslag te doen van hun bezwaren en wensen.

Bij inspreekster drie stopte het proces echter abrupt! De vertegenwoordigster van de projectontwikkelaar smeet de ‘spreekwoordelijke bom’ in ons midden. En werd het ‘machtswoord’ gebruikt. “Als de uitdrukkelijke wens van de belegger niet wordt uitgevoerd dan trekt deze zich terug en zo bleek ook de projectontwikkelaar.” Chantage! De laatste keer dat dit woord voor enige commotie zorgde werd het betreffende raadslid door de raadsvoorzitter terecht gewezen, en moest dit noodgedwongen de ‘schijn van chantage’ worden. In dit geval echter hoeven we het niet meer over ‘de schijn van’ te hebben. Klip en klaar wordt het chantagemodel door deze projectontwikkelaar op tafel van onze politieke vertegenwoordigers gelegd. De Stekeldijk is geen ‘winstpakker’!

Kenmerkend voor deze overduidelijke actie van de projectontwikkelaar is dat dit een uitstekend voorbeeld is van hoe men blijkbaar ‘te werk’ gaat. In het algemeen krijgen we hier als politici en ook als inwoners bijna nooit de juiste vinger achter. In het ‘belang’ van de ondernemers wordt door het college veelal geheimhouding opgelegd, waardoor dergelijke chantage zich buiten ons gezichtsveld en democratische regels kan afspelen.

En eigenlijk is het nu een zege, dat de ontwikkelaar deze ‘slikken of stikken-optie’ aan de Purmerendse gemeenteraad voorlegt. Waarmee we toch een interessant ‘kijkje in de keuken’ krijgen? En ‘de politiek’ in het algemeen en daarmee onze democratische besluitvorming in het bijzonder irrelevant wordt geacht en ondergeschikt aan de eigen wensen. Het is slechts mijn persoonlijke mening, maar dit soort ondernemers horen niet thuis in een democratische samenleving.

De grote vraag is uiteraard of het huidige financieringsmodel van onze woningbouw geen revisie verdient op dit vlak? Het is juist deze, te grote afhankelijkheid van ontwikkelaars en particuliere investeerders, dat – met name onze sociale woningbouw – totaal op slot zet, dan wel voor steeds ‘minder onbetaalbare’ huurwoningen zorgdraagt.

Nog iets gekker wordt het als de voorgenomen bouw van 40 containerwoningen aan de Vurige Staart zo’n € 550 per maand aan huur moeten gaan opbrengen? Een container? Wat bakstenen eromheen? Op eigen grond? Tijdelijk? Wie verdient hier dan aan? Blijkbaar is onze verwevenheid met het financieringsmodel in de woningbouw niet in staat om projecten buiten deze ‘verdienconstructie’ en in het algemeen belang te realiseren. De grond aldaar vol laten zetten met kant en klare ‘tiny houses’ kan zelfs goedkoper worden gerealiseerd.

De gemeenteraad van Purmerend zal er verstandig aan doen zich eens uit te spreken over dergelijke verdienmodellen welke winst maken over de rug van onze portemonnee. Waarmee wij onterecht structurele missers van overheidsbeleid blijvend bekostigen. Waar de macht ligt is ons inmiddels wel duidelijk! Zeker niet bij de lokale politiek en dus ook niet bij de bewoners uit de omgeving van de Stekeldijk. Laat dit de – voorlopige en wrange – constatering van ons democratisch tot stand gekomen woningmarktbeleid zijn. Laat ik over de budgetoverschrijding van de sporthal van € 1,2 miljoen nu maar even zwijgen. Ook daar gaat de huur direct omhoog!

Tor Narra

18 oktober 2016

Vanaf heden zijn de columns van Tor Narra die ouder zijn dan twee weken allemaal terug te lezen op www.tornarra.wordpress.comSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
14.4 ° C
15.1 °
13.9 °
81 %
5.4kmh
100 %
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °
za
16 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.