18.8 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomeColumnColumn van Hata Mari: Ik heb een plan

Column van Hata Mari: Ik heb een plan

‘Ik heb een plan’

Met die woorden lanceerde Rutte zijn ambitie voor Nederland. Zijn plan voor u en mij. Noem het geen visie, want die heeft hij niet. Althans, zo wil hij het niet noemen. Het is ‘gewoon’ een plan. Ideeën om Nederland uit het slop te trekken. Want een huis kun je niet op drijfzand bouwen en een land al helemaal niet. Waarom voel ik dan toch nog steeds de grond onder mijn voeten wegzakken? Het fundament wat volgens Rutte sinds 2012 weer stevig gemaakt moest worden, is onder de meeste Nederlandse en Medelandse voeten helemaal niet stevig. Zeg nou zelf: hoe stevig is die basis voor jou? Als je vast werk hebt, dan is die basis waarschijnlijk steviger dan voor hen die dat niet hebben. Als je je huur of hypotheek kunt betalen zonder maand over te houden aan het einde van je portemonnee, dan is die basis redelijk stevig. Helaas geldt dat voor heel veel mensen niet. Die hebben geen fundament meer waarop zijn een toekomst kunnen bouwen. Die voelen alleen maar slappe grond onder voeten, drijfzand waarin ze steeds dieper wegzakken en wat hen elk moment kan verzwelgen. Maar Rutte heeft een plan.

Gelukkig ziet Rutte wat er mis is. Hij heeft gezien dat wij onze banen hebben verloren en dat wij onze winkels moesten sluiten. Hij heeft gezien hoe wij verhuisplannen moesten uitstellen omdat wij onze huizen gedwongen moesten verkopen, en hij zag hoe wij ons vertwijfeld op de niet toereikende markt van de sociale woningen moesten begeven. Wees gerust, Rutte heeft ons gezien. En hij heeft een plan.

We hebben de storm doorstaan, volgens Rutte. Het begrotingstekort en de staatschuld is onder controle. Banen, zorg en onderwijs varen er wel bij. Oh echt? Is de zorg er zoveel beter op geworden dan? Hebben we ineens allemaal weer werk en dus recht van bestaan? Leven we plotseling niet meer onder de armoedegrens? Onze economie schijnt een van de snelst groeiende te zijn. Rutte zal dat ongetwijfeld lezen in de vele rapporten en hij zal blij zijn. Kijk hem eens glimlachen. Hij snapt het – zegt hij. En zo kan ik nog wel even doorgaan over het plan van Rutte. Maar laten we eens kijken naar wat zijn voorbeeld doet volgen of wie zijn voorbeeld volgt. Laten we eens lekker dichtbij blijven, in onze eigen straten en stad.

De gemeente heeft een plan, meerde zelfs! Oude plannen die tegen wil en dank moeten worden doorgezet. Baanstee-Noord, bijvoorbeeld. Er is goed nieuws want wéér een ondernemer heeft een eerste paal geslagen! Hoezee en hoera, het plan werkt, BaNo zal vol met bloeiende en groeiende ondernemingen komen te staan! Geheel volgens plan. Een paar jaar later, maar dat mag de pret niet drukken.
Nog zo’n plan: de ontwikkeling van de Kom A7. De visie daarop. Volgens velen echter juist het gebrek aan visie. Duizenden bomen die nog steeds op de nominatie staan om gekapt te worden. Flora en fauna wat wreed de nek wordt omgedraaid, omwille van Het Plan. Er zijn ook nog plannen voor woningbouw. Bestaande plannen die ineens werkelijkheid dreigen te worden. Met als gevolg dat Purmerend zal worden overspoeld door het onvoorstelbare hoge aantal van enkele tientallen woningen in de sociale sector. ‘Goedkope’ huurwoningen voor de dieper gelegen lagen van de maatschappelijke ladder. Voor u, voor uw zonen en dochters die als sinds hun 18e staan ingeschreven voor een woning en die, nu meestal rond de 30 jaar zijnde, nog steeds bij u thuis wonen. Wanhoop niet langer, want er gloort hoop in een paar tientallen woningen. Geheel volgens plan…

Nederlander, medelander: Rutte heeft een plan! Verder bouwen op de basis die ‘we’ de afgelopen jaren hebben gelegd. Een basis die zo sterk als drijfzand is. Burger van Purmerend, mede-stadsgenoot: de gemeente heeft plannen! Wees gerust, het komt allemaal weer goed! Sinterklaas bestaat echt en Zwarte Piet is wit.

Ik hoop dat het druipende sarcasme van deze column u niet ontgaat.

Mijn schrijfruimte is gevuld, ik had nog pagina’s lang verder kunnen gaan, en dat ben ik dan ook van plan. Een andere keer.

Hata Mari

Foto: RGBstockSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.8 ° C
20.1 °
16.7 °
76 %
4kmh
17 %
ma
19 °
di
21 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.