GemeenteRegionaalWaterland

Winnaars Ster van de Nachtprijs 2016 bekend

Purmerend – Gemeente Waterland, Tata Steel en Vigor Novus zijn de winnaars geworden van de Ster van de Nachtprijs. Deze prijs reikte de provincie Noord-Holland zaterdag 29 oktober uit, tijdens het provinciale evenement van de 12e Nacht van de Nacht in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De winnaars ontvangen de Ster van de Nacht Sculptuur. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Daarmee kan men op meer plekken genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel.

De winnaars hebben volgens de jury de beste plannen ingediend voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting, waarbij zowel aandacht is besteed aan energiebesparing als aan het voorkomen van lichthinder. Een vierde prijswinnaar is de Werkgroep Duurzaamheid van Lisserbroek Samen Meer, die een aanmoedigingsprijs krijgt in de vorm van een advies van een onafhankelijk lichtadviseur.

Prijswinnaars
De prijs, namens de provincie Noord-Holland gelanceerd door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland is ingesteld met als doel lichtvervuiling terug te dringen en energie te besparen. Om zo op meer plekken te kunnen genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel. De categorieën waarin de prijzen zijn uitgedeeld zijn bedrijven, overheden en organisaties.

Gemeente Waterland
De gemeente Waterland is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie overheden. De gemeente steekt haar nek uit door met een gedurfd plan voor de aanpassing van openbare verlichting te komen. Volgens de jury zal dit echt impact hebben.

Tata Steel
Tata Steel is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie bedrijven. Tata heeft een goed doordacht, integraal afgewogen plan ingediend voor het uitschakelen van 237 lichtmasten gedurende de daluren. Daarbij wil het bedrijf lantaarnpalen langs 8 kilometer weg aan de randen van het bedrijventerrein vervangen door reflectoren. Ook deze plannen hebben volgens de jury echt impact.

Vigor Novus
Vigor Novus (Pepijn Lyklema) krijgt de Ster van de Nachtprijs voor het plan voor Openbare Verlichting op Texel omdat deze inspirerend is en een voorbeeld voor andere gemeenten.

Lisserbroek Samen Meer
De Werkgroep Duurzaamheid van Lisserbroek Samen Meer krijgt in de categorie organisaties een aanmoedigingsprijs voor het door hen ingediende plan voor verduurzaming van de openbare verlichting in Lisserbroek, waaronder vervanging door led, verminderen aantal lantaarnpalen en/of dimmen van de verlichting. Het plan behoeft nog verdere uitwerking, maar de jury vindt het lovenswaardig dat een bewonersgroep met een dergelijk initiatief komt. De prijs bestaat uit een lichtadvies om tot optimalisatie van het door hen ingediende plan te komen.

Lichtvervuiling
Lichtvervuiling is een serieus probleem geworden. Door overmatig gebruik van kunstlicht ontstaat er een verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving. Dat het een serieus probleem is bleek toen onlangs de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling werd gepresenteerd. Uit die kaart blijkt dat 80% van de Nederlanders de Melkweg niet kan zien. Daarmee wonen we in een van de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Lichthinder, bijvoorbeeld als gevolg van toenemende verstedelijking en het gebruik van assimilatieverlichting in kassen, is schadelijk voor de gezondheid van mensen.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.