17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Toerist in eigen land?

De stichting Promotie Waterland (SPW) heeft zich tot de politiek in de gemeente Waterland gericht deze week. Met een artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 28 oktober jongstleden merkt de stichting op dat de gemeente meer geld moet reserveren om de door hen ambitieus opgestelde agenda ten aanzien van het bevorderen van het toerisme te realiseren.

De reeds gereserveerde gelden van € 219.000 voor 2017 gaan vooral op aan ”jaarlijks terugkomende structurele uitgaven en biedt derhalve geen ruimte om de specifieke zaken zoals verwoord in de visie te realiseren”, aldus het SPW. Meerdere gemeenten in de regio lijken zich op te maken voor het ‘succesvolle’ marketingbeleid van onze buurgemeente Amsterdam. Het toerisme daar loopt de spuigaten uit. Steeds meer klagen de inwoners van Amsterdam over de overlast en on-leefbaarheid die de ongebreidelde stroom van toeristen teweegbrengt en onze hoofdstad ‘terroriseren’.
Amsterdam, zich graag als metropool presenterend in de rest van onze wereld, heeft zichzelf onderschat zonder zich tijdig infrastructureel aan de toename van het toerisme aan te passen. Met als gevolg dat de randgemeenten nu ‘onder druk’ worden gezet om ‘hun aandeel’ in de regulering van de groeiende toeristenstroom voor hun rekening te gaan nemen.

Met prachtige mooie visies vindt de bestuurlijke lobby vooral plaats in het ondemocratische (economische) machtsbolwerk van het bestuursorgaan van de Metropoolregio in oprichting (MRA). Daar is het dat het ambitieuze plan van ‘Groot-Amsterdam’ is geïntroduceerd. De machtsbalans in dit zoveelste – niet democratisch gekozen – bestuursorgaan ligt vooral bij de grotere gemeenten als Amsterdam. Deze bepalen dan ook in grote mate ‘onze’ agenda. De individuele gemeenteraden in de regio lopen veelal achter de feiten aan omdat de regioraad al tot consensus is gekomen.

En wie gaat deze toenemende toeristenlobby betalen? Daar hebben de ’deskundigen’ uiteraard ook over nagedacht. Veel gemeenten komen ‘ineens’ met visies over ‘hun toerisme’. Wilde plannen over extra hotels in de regio, congrescentra, pretparken en het versterken van onze historische’ roots’ waardoor de klompen weer uit de kast komen.

En als kers op de taart? Jawel! De invoering van toeristenbelasting! Iedere bezoeker in bijvoorbeeld Purmerend gaat € 1,50 per overnachting in deze stad betalen. De Purmerendse verordening is evenwel vaag over waar deze overnachting precies plaats moet vinden? Bij ons thuis? Toeristenbelasting is voor toeristen zult u zeggen. En op zich heb ik er ook geen moeite mee dat we toeristen laten meebetalen voor de overlast die zij een stad kunnen toebrengen. Maar! Ook u en ik gaan deze toeristenbelasting betalen? Bijvoorbeeld als u een nachtje wilt overblijven in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort of Maastricht. Ik weet niet wat u daarvan vindt maar ik denk er het mijne van. De Amsterdamse randgemeenten mogen de toeristengekte opvangen met alle extra kosten van stadspromotie, fysieke maatregelen en toeristenlokkertjes. En gaan we daar zelf voor betalen.

Meerdere Waterlandse gemeenten hebben deze nieuwe ‘onbenutte belastingcapaciteit’ als melkkoetje ook weten te vinden. In gewoon Nederlands wordt de onbenutte belastingcapaciteit vooral gebruikt als ‘de kranen waaraan snel kan worden gedraaid’ bij een dreigend begrotingstekort. Eén van deze kranen is bijvoorbeeld de OZB-belasting. Met de invoering van de toeristenbelasting hebben de gemeenten er nu een extra mogelijkheid bijgekregen hun tekorten over de rug van de burger te compenseren. De belasting is dan ook niet gerelateerd aan de bekostiging van het toerisme, maar vooral bedoeld om te kunnen verhogen om gaten te dichten in de gemeentebegroting. Als ‘binnenlandse’ toerist gaan we deze belasting voornamelijk ophoesten om ook andere gemeenten financieel te belonen voor hun niet-sluitende begrotingen. Waarvan akte!

Tor Narra
1 november 2016

Kopfoto: Pixabay.comSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.