20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
Home* ZorgNiet beginnen met roken, dát is de uitdaging

Niet beginnen met roken, dát is de uitdaging

Purmerend – Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start de Smokefree Challenge. De Challenge is onderdeel van het plan om roken onder jongeren in het vmbo (en mbo) te ontmoedigen. Leerlingen maken een klassikale niet-roken-afspraak. De sociale druk om niet te beginnen met roken wordt daarmee vergroot. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Doel van de Challenge is voorkomen dat jongeren in de eerste klassen van het vmbo beginnen met roken.

Over de hele linie roken jongeren minder en beginnen zij later, maar de groep vmbo/mbo rookt significant meer dan hun leeftijdgenoten. Daarom zet Van Rijn extra in op deze groep. “Als je op jonge leeftijd niet begint, begin je er later vaak ook niet meer mee. Dat gun ik alle jongeren. De rookvrije generatie komt hiermee weer een stapje dichterbij”, aldus de staatssecretaris.

Een half jaar niet roken
De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan om een half jaar niet te roken. Dat betekent dat de leerlingen die niet roken dat gedurende zes maanden volhouden en de leerlingen die al roken de afspraak maken dat in die periode niet te doen. Alle leerlingen van een klas ondertekenen een contract.

Vier regio’s, 120 klassen doen mee
Het gaat om een pilot in vier regio’s (Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland-Gelderland). In eerste instantie doen alleen vmbo-scholen en een aantal praktijkscholen mee. In totaal doen 120 klassen mee. De deelnemers krijgen tijdens de Smokefree Challenge drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de kinderen nog een creatieve opdracht: de leerlingen maken met elkaar een filmpje over 10 voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens die voor NIX18 zo’n zelfde video heeft gemaakt. Het Trimbos-instituut en de GGD ondersteunen de scholen bij de Challenge.

Waarom de doelgroep van vmbo-jongeren?
De Smokefree Challenge richt zich op jongeren in de eerste twee klassen van het vmbo. Vaak komen leerlingen hier voor het eerst in aanraking met roken. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Tegelijkertijd blijkt de kans dat een vmbo-leerling rookt bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Het is belangrijk dat jongeren niet beginnen met roken. Verschillende maatregelen zijn daarvoor al genomen, zoals het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak en de elektronische sigaret en de NIX18-campagne. Verder komt er in 2020 een rookverbod op schoolpleinen.

Hoeveel jongeren roken er?
Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23% ooit gerookt, in 2011 was dat 33%
11% van de jongeren tussen de 12 en 16 heeft de afgelopen maand gerookt, dat was in 2011 nog 17%
3% van deze jongeren rookt dagelijks, dat was in 2011 6%
Ook het aantal dagelijkse rokers daalde van 6% naar 3%
Op het vmbo-b zijn aanzienlijk meer rokers (32% heeft ooit gerookt) dan op het vwo (16%)

Roken schaadt de gezondheid
Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.