Regionaal

Leegstand winkels neemt toe, leegstand kantoren en bedrijventerreinen neemt af

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland heeft twee rapporten gepubliceerd, die inzicht geven in de hoeveelheid vierkante meters aan kantoorruimte, bedrijventerreinen en winkeloppervlakte. Uit deze monitors Werklocaties en Detailhandel blijkt dat de leegstand van kantoren en bedrijventerreinen afneemt en van winkels toeneemt. Het aantal banen in de detailhandel groeit wel gestaag.

Kantoren

In totaal is er in Noord-Holland 12,9 miljoen m2 aan kantoorruimte beschikbaar. Ongeveer de helft daarvan (6,7 miljoen m2) bevindt zich op kantoorlocaties zoals de Zuidas in Amsterdam. Ongeveer 18% daarvan staat leeg. Dat is ruim 2% minder dan in 2015. Daarnaast is er in bestemmingsplannen nog 1,62 miljoen m2 gereserveerd voor kantoren. Ook de reservering is in 2015 verminderd, met 133.000 m2.

Bedrijventerreinen

De gemeenten geven aan dat 18% van de 8000 ha bedrijventerrein in Noord-Holland verouderd is. De meeste van deze bedrijventerreinen worden opgeknapt.

Detailhandel

De detailhandel in Noord-Holland is goed voor ruim 135.000 banen, dat is 9% van het totaal aantal banen in de provincie. Zowel in de traditionele detailhandel als in de internethandel neemt het aantal banen toe. In die laatste branche zelfs met zo’n 25% per jaar.
De leegstand van winkels ligt in Noord-Holland met 6,5% ruim onder het landelijk gemiddelde van 10%. Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende regio’s. Zo ligt de leegstand in de regio IJmond met 14% boven dat gemiddelde.

Monitors

De Monitor Bedrijventerreinen en Kantoren en de Monitor Detailhandel staan op onze website.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.